Alarmantna situacija

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti izjavio je da je situacija na Kosovu alarmantna, nakon poplava koje su nastale od jake kiše i snega i ocjenio da je to pokazalo neuspjeh dvadestogodišnjeg upravljanja, prenosi Koha.

On je najavio da će insistirati da tužilaštvo odmah pokrene istrage za graditelje puteva, vlasnike kamenoloma, inspektore i nadzornike, ali i za političare koji su donosili odluku o tenderima i konkursima.

"To narod Kosova, s pravom zahtjeva i očekuje od svoje države. Kiša je pokazala neuspjehe tokom 20 godina lošeg upravljanja. Asfalt kojim stare stranke žele da dobiju glasove, ponovo se pojavio kao da je mokar tepih. Putevi su uništeni klizištima i svi smo vidjeli da je sloj asfalta tanak i da mu nema temelja kao što zahtjeva inženjerski standard. Šume su sječene bez kontrole i bez plana. Obale rijeka opustošene su eksploatacijom divljeg šljunka. Kamenoresci u blizini asfaltiranih puteva eliminisali su zaštitu koju brda pružaju za kružne staze. Insistiraćemo da tužilaštvo odmah otvori istrage protiv graditelja puteva, vlasnika kamenoloma, inspektora i nadzornika, ali i o političarima koji su raspisali i odlučivali o tenderima i konkursima", napisao je Kurti na Facebooku.

Dodao je da su optimisti jer će ukloniti loše ponašanje vlasti.

"Rad i organizacija će preokrenuti stvari", naveo je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore