2.4 milijarde eura

Sa 85 glasova "Za", bez glasova protiv i bez uzdržanih, Skupština Kosova uspjela je večeras da usvoji nacrt Zakona o budžetu za 2021. godinu i u drugom čitanju.

Predviđen budžet za narednu godinu iznosi 2.4 milijarde eura.

Zakon o budžetu je izglasan u rekordnom roku, a nakon što je juče dobio podršku 64 poslanika u prvom čitanju.

Na prijedlog ministarke za rad i socijalno staranje, Hykmete Bajrami, usvojen je i amandman kojim se ovo ministarstvo obavezuje da obezbjedi zdravstveno osiguranje za žrtve seksualnog nasilja.

Osim vladajuće koalicije za usvajanje budžeta i danas je glasala opoziciona PDK.

Za razliku od jučerašnje sjednice, podršku ovom Nacrtu zakona u drugom čitanju danas su dali i poslanici najveće opozicione stranke – Samoopredjeljenja.

Održavanje sjednica s ciljem usvanja budžeta za 2021. godinu zatražila je vladajuća LDK kako bi on bio odobren prije održavanja novih parlamentarnih izbora, a nakon što je Ustavni sud Kosova vladu Avdullaha Hotija proglasio neustavnom.

Vlada Kosova usvojila je 30. novembra Nacrt zakona o budžetskim aproprijacijama za kosovski budžet za 2021. godinu koji je potom podnjet skupštini.

Usvajanje budžeta u aktuelnom sazivu skupštine bio je zahtjev i poslovne zajednice koji je prenio premijer, ali i sličan poziv došao je i iz EU.