Promjene

Mediji na njemačkom jeziku pišu o političkim dešavanjima na Kosovu, nakon odluke Ustavnog suda da je izbor Hotijeve vlade bio neustavan, navodeći, između ostalog, da postoji velika mogućnost da se Albin Kurti vrati na vlast, prenosi Reporteri.

Poznati njemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ), pod naslovom "Novi izbori na Kosovu", piše da Kosovo ide na prijevremene izborima nakon odluke Ustavnog suda.

"Prema zaključcima Suda, poslanik koji je osuđen za korupciju učestvovao je u izboru Avdullaha Hotija za premijera. Postoji rok od 40 dana za održavanje vanrednih izbora", piše FAZ.

Švicarski "Neue Zürcher Zeitung" (NZZ) pod naslovom "Albin Kurti je na ivici moći" navodi da se ljevičarski nacionalista nada povratku na vlast na novim izborima.

"Albin Kurti je ovaj trenutak čekao od marta. Ustavni sud na Kosovu doneo je u ponedjeljak odluku koja vodi ka novim izborima u roku od 40 dana. Oni mogu vratiti Albina Kurtija i njegovu stranku Samoopredjeljenje na vlast", navodi NZZ.

Švicarski dnevni list obratio je pažnju na transformaciju Kurtija kao političara.

"Dugo se isticao radikalizmom stilom i sadržajem. Etnonacionalizam ga je za mnoge strane diplomate pretvorio u personu non grata. Ali stvari se menjaju. Čak su se i Kurti i njegova stranka promjenili. Ova promjena se primjećuje u političkom stilu. Zapravo, Kurti više ne traži ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Ako ga pitaju za ovo, kaže da bi građani trebalo da imaju pravo da glasaju o takvom pitanju", piše NZZ.

Kako dodaju, Kurti bi se u drugom mandatu mogao fokusirati na domaće političke teme.

"Otvaranje novih radnih mjesta i borba protiv korupcije i klijentelizma bili bi prioritet, kaže on, ali ne i dijalog sa Srbijom. Međutim, on ima jasne zahtjeve prema Beogradu - Srbija mora da promjeni ustav. EU i SAD moraju da govore isti jezik po ovom pitanju u budućnosti. Pod novom administracijom Joea  Bidena to se može postići", ocjenjuje NZZ.

I njemački list "Die Tageszeitung" (TAZ) podvlači da su Kosovu potrebni prijevremeni izbori, nakon što je Ustavni sud proglasio nelegitimnim izbor Hotijeve vlade.

"Jedan političar je u vrijeme glasanja osuđen zbog korupcije. Krajem septembra počeo je da služi kaznu", piše TAZ.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri