U posjeti Albaniji

Vršiteljka dužnosti kosovske predsjednice, Vjosa Osmani, pozvala je danas predsednika Skupštine Albanije, Gramoza Ruçija da i ova institucija prati primjer Skupštine Kosova koja je usvojila rezoluciju kojom poziva na osudu srpskog genocida na Kosovu.

Osmani boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti Albaniji gdje se nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Albanije, Ilirom Metom, danas sastala sa Ruçijem od kog je zatražila da institucija kojom predsjedava zauzme stav o srpskim zločinima.

Ručiju je prenela i svoje viđenje ishoda dijaloga – Srbija mora biti kažnjena, poručila je ona.

"Danas je dijalog sa Srbijom još uvijek nedovršen i odlučni smo da dijalog vodimo samo o međusobnom priznavanju, poštujući teritorijalni integritet i suverenitet države, priznajući i prihvatajući nepovredivost teritorije, ustavnu regulativu i nivo političke organizacije. Kosovo ne može genocidnu politiku koju je Srbija vodila prema nama da nagradi svojom teritorijom ili drugim ustupcima. Srbija se mora pokajati, izviniti i biti kažnjena. I ne smije biti nagrađena“.

Zatražila je još i veću saradnju i koordinaciju dvije skupštine kao i međuparlamentarnu razmjenu i razvoj parlamentarne diplomatije, navodi se u saopštenju predsjedništva.