Ministar zdravlja

Na sastanku Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu ministar zdravlja Armend Zemaj najavio je nove mjere, koje će zavisti od broja novih slučajeva koronavirusa, napominjući da neće biti ublažavanja restriktivnih mjera, prenosi Koha.

Zemaj je rekao i da je do smanjenja slučajeva došlo zbog preduzetih mjera.

"Zajedno sa premijerom, Vladom, Institutom i akterima koji učestvuju u borbi protiv korone, preduzimamo mjere. Izvori infekcija su raštrkani i svi moramo raditi na postizanju zajedničkog cilja. Sljedeće dvije nedjelje su prilično izazovne, pa vas pozivam za podršku. Trenutni trend znači da će mjere koje je vlada preduzela u novembru i dalje biti na snazi. Na osnovu broja zaraženih i obima infekcija možemo tražiti nove mjere. Zbog preduzetih mjera, broj je stagnirao. Stoga ove mjere treba nastaviti da bi se smanjila kriva slučajeva infekcije i smanjenje broja smrtnih slučajeva", rekao je Zemaj.

Članica Odbora Albena Reshitaj zatražila je pojašnjenje u vezi sa nedostatkom kiseonika u bolnicama, pitajući da li postoje slučajevi sumnjive upotrebe kiseonika.

"Nama kao komisiji nedostaju podaci, pa molimo vašu administraciju da nam pošalje podatke za svaku opštinu o broju pozitivnih slučajeva i smrtnih slučajeva", istakla je Reshitaj.

Prema njenim riječima, kraj godine karakteriše i veći priliv dijaspore, što može potencijalno predstavljati opasnost za širenje zaraze.

Pored toga, kako je rekla, problem predstavlja i nepružanje finansijske pomoći svim zaposlenima koji učestvuju u borbi protiv pandemije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore