Nema transparentnosti

Iako je Vlada Kosova stavila na raspolaganje 20 miliona eura za optužene u Specijalnom sudu, porodica bivšeg predsjednika Hashima Thaçija traži dodatni novac pa je njegov brat objavio je da je osnovao fondaciju „Podrška za pravnu zaštitu Hashima Thaçija“, prenosi Koha.

„Neke od osnovnih aktivnosti Fondacije su, pravna i transparentna organizacija prikupljanja sredstava i pružanje finansijske podrške kako bi se omogućila istinska pravna zaštita predsjednika Thaçija tokom sudskog postupka protiv njega, pružanje tehničke i stručne pomoći timu odbrane u okviru ovog pravosudnog procesa, kako bi se argumentovala nevinost Thaçija“, kaže se u saopštenju.

Koha podsjeća da ovo nije jedini put da građani traže pomoć za optužene. U vrijeme kada je Haški tribunal optužio Fatmira Limaja 2003. godine i Ramusha Haradinaja dvije godine kasnije, iz tada otvorenih privatnih fondova prikupljeno je oko milion 712 hiljada eura. Od toga, milion i po za Haradinaja i 212 hiljada za Limaja. Izjava o tim sredstvima nije bila transparentna i način njihovog trošenja nikada nije objavljen u javnosti.

Za Fond Haradinaja tri osobe su optužene za korupciju.

Jahja Luka iz Alijanse za budućnost Kosova, Milazim Abazi, direktor Kasabanke i Hashim Sejdiu, menadžer filijale Kasabank u Prištini, optuženi su za lažno prijavljivanje prijava, nelegalne doprinose i neprijavljivanje bankarskih transakcija.

Abazi i Sejdiu pušteni su 2010. godine, ali je Luka proglašen krivim i kažnjen sa 10.000 eura i 10 mjeseci uslovno, kaznom koja je smanjena na devet mjeseci nakon žalbe. Sud je utvrdio da je od avgusta 2005. do novembra 2006. Luka deponovao više od 1.500.000 eura u fond Haradinaj kroz niz različitih transakcija u Kasabanci.

Na osnovu prethodnog iskustva iz sredstava opredjeljenih za Limaja i Haradinaja, istraživač tranzicione pravde Nora Ahmetaj kaže da postoji rizik da ovaj za Thaçija ne bude transparentan.

„Fondacija„ Podrška pravnoj zaštiti Hashima Thaçija“ preuzeta je od brata bivšeg predsjednika, odnosno od člana porodice i pojedinca. Poznato je da Kosovo plaća Thaçijeve advokate, a budžet je utvrdila prethodna vlada i dalje posluje i izdvaja budžet za pravnu zaštitu. Nakon odluke o izmjeni Ustava i uspostavljanja Specijalnog suda za ratne zločine, Skupština Kosova je, bez podrške opozicije, odlučila da ubrza usvajanje dva zakona, Zakona o Specijalnom sudu koji je izradila EU i Evropski zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno optuženim licima na suđenjima u Specijalnom sudu.

Pored Thaçija, Specijalni sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg predsjedavajućeg PDK Kadrija Veselija, bivšeg predsjednika skupštine Jakupa Krasniqija, poslanika Samoopredjeljenja Rexhepa Selimija i Saliha Mustafe.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore