Mišljenje analitičara

Trenutna politička kriza na Kosovu dovela je do toga da javno mnjenje raspravlja o mogućnosti prijevremenih izbora, međutim, visoki finansijski troškovi i ekstremna polarizacija političke scene, mogu biti dva problema koja ovo čine nemogućim ili bar čine Kosovo nespremnim za novi vanredni izborni proces, piše Lajmi.

Politički analitičar Rasim Alija istakao je da političke stranke vrše svoje kalkulacije u vezi sa projekcijama mogućih izbornih rezultata. Prema njegovim riječima, Pokret Samooprejdeljenje je jedini izrazio spremnost za nove prijevremene izbore.

"Prvo je pitanje hoće li biti vanrednih izbora ili ne, pitanje je na kojem će stranke odlučiti. Realno, političke stranke bi trebalo da razmišljaju o vanrednim izborima i u uobičajenim situacijama, a ne samo u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo", ocjenio je Alija.

Istakao je takođe da je u ovom smislu u redu očekivati prijevremene izbore.

"Sljedeći vanredni izbori bi više odgovarali Pokretu Samoopredjeljenje u smislu izbora, nego drugim strankama  i drugi entiteti to znaju i kalkulišu", rekao je Alija.

Dodao je da će unutrašnji odnos političkih snaga i trenutne konstelacije vjerovatno produbiti političku krizu na Kosovu, gdje bi se odlagalo uspostavljanje institucija.

"Ne vidim nikakvo svijetlo u pogledu bilo kog novog rješenja, čak ni u vezi sa pitanjem predsjednika, koje će biti na stolu za svaku većinu koja dođe u Skupštinu Kosova", naglasio je Alija.

Poručio je, što se tiče izazova i unutrašnjeg odnosa političkih snaga, da će trenutna konstelacija vjerovatno još više produbiti krizu, gdje bi Kosovo ostalo najmanje šest mjeseci bez institucija ili vlade na funkciji.

"Vlada će imati pitanje predsjednika na stolu, koja god vlada, koja god većina koja dođe, ponovo će imati ovo pitanje. Ne vidim svijetlo u pogledu toga šta bi izbori proizveli u rješavanju pitanja predsjednika", istakao je Alija.

Naglasio je i da treba voditi računa o rokovima raspisivanja i održavanja izbora, kao i o situaciji sa pandemijom koronavirusa, kao i da je na političkim strankama da odluče da li će Kosovo poslati na prijevremene izbore.

"S druge strane, naredna tri mjeseca mogu biti i izazovna i problematična, mora se izračunati 45 dana od raspisivanja izbora. Dodajte ovdje činjenicu o situaciji sa pandemijom, pa će na Kosovu stvarne šanse da se izbori održe biti u maju", ukazao je Alija.

S druge strane, ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu rekao je da se Kosovo nalazi u nezavidnom položaju, sa ogromnom političkom krizom i ekonomskom nestabilnošću.

Gërxhaliu je naglasio da će nemar političkih stranaka u pandemiji, u odnosu na građane, koštati na izborima.

"Kosovo je u najnezavidnijem položaju od 1999, situaciju karakterišu ogromna politička kriza, ekonomska nestabilnost, socijalna kriza i niska inflacija. Građani su izgubili nadu da mogu doći bolji dani, posebno u pandemiji gdje je, umjesto da je vlada bliska građanima i preduzećima, skupština postala arena političkih protivnika i građani im neće oprostiti takvu situaciju na sljedećim izborima", poručio je Gërxhaliu.

Istakao je da bi vanredni izbori na Kosovu bili kobni i da Kosovo nema luksuz da se suoči sa još jednim novim izborima. Prema njegovim riječima, Kosovo je u vanrednoj situaciji i prije svega treba razmišljati o građanima i spasiti preduzeća od bankrota.

"Zabrinjavajuće je da je vlada nestabilna i da bi par drugih izbora bilo kobno za Kosovo. Sama činjenica da smo u martu imali prvu vladu, a sada imamo drugu vladu, koja ima nestabilnost bilo brojčanu ili političku. Mnogi mogu pomisliti da su izbori rješenje, ali vjerujem da je to vrlo depresivna situacija. Kosovu je ekonomski teško priuštiti politički luksuz i u ovom trenutku bi trebalo da postoji politička refleksija", ocjenio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi