Predsjednik PDK-a

Jučer je održana sjednica Upravnog savjeta Demokratske partije Kosova, na kojoj se razgovoralo o nacrt statuta ZSO, za koji iz stranke kažu da nanosi veliku štetu Kosovu, piše Telegrafi.

Kako navode iz PDK, prihvatanje ovog nacrta statuta, koji sadrži jasna izvršna ovlašćenja "nanelo je veliku štetu Kosovu".

"Ovaj nacrt statuta ruši unitarni karakter naše države i suprotan je Ustavu, te stoga Demokratska partija Kosova ne može podržati takav prijedlog", navodi se u saopštenju te stranke.

Nakon sjednice obratio se i šef PDK-a Memli Krasniqi koji je rekao da treba što prije izaći na prijevremene izbore, za koje je rekao da vide kao jedino rješenje za situaciju u kojoj se Kosovo nalazi.

“Imali smo izuzetno kvalitetne, otvorene, sadržajne i krajnje neophodne razgovore za rješavanje situacije u zemlji. Odobreli smo na kraju diskusija o raznim temama, uključujući trenutnu političku situaciju, posebno nacrt povelje o asocijaciji opština sa srpskom većinom, ali i druga pitanja koja se odnose na sveukupnu mobilizaciju PDK kao i naše unutrašnje izbore. Usvojili smo političku izjavu. Uvjeren sam da prijevremene izbore treba održati što prije. Stav PDK-a je bio da smo spremni da što prije idemo i raspustimo aktuelnu skupštinu jer sam uvjeren da je premijer Kurti izgubio povjerenje koje su mu građani dali preduzimanjem akcija, ne samo pogrešnih, već i opasnih i koje su uticale kako na sigurnost naše zemlje tako i na razvojno-integracioni potencijal, ali prije svega otežavaju živote građana. Samo su prijevremeni izbori rješenje i PDK je spreman. Odlučili smo da ćemo naše unutrašnje izbore održati odmah nakon održavanja izbora za Skupštinu Kosova”, rekao je Krasniqi pred medijima.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi