Premijer Kosova

Komentarišući nastavak dijaloga u Briselu, na ekspertskom nivou, 10. decembra, Hoti izjavio je da kosovska delegacija ne ide u Brisel da učini uslugu Srbiji.

"Dijalog u Briselu započeli smo u julu, vjerujem, sa punom jasnoćom na samitu u Parizu, koji su organizovali predsjednik Francuske i njemačka kancelarija. I na tom samitu smo na naše insistiranje stavili dva pitanja na sto i zatražili dogovor. Postoji dogovor da se sporazum završi uzajamnim priznavanjem i potpunom normalizacijom odnosa, a dijalog treba vremenski ograničit. Proces dijaloga i promjene koje su se dogodile u tehnickom oblastima su odvojena pitanja, jer ne idemo u Brisel da favorizujemo Srbiju. Idemo u Brisel da zaštitimo interese Kosova i interes je da se ovaj sporazum što prije zaključi uz uzajamno priznavanje", rekao je Hoti.

Osvrnuo se i na sporazum između Srbije i Kosova u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Potpisali smo spisak obaveza prema Sjedinjenim Državama i njihovoj političkoj i finansijskoj podršci za normalizaciju ekonomskih odnosa sa Srbijom. Naš zahtjev i želja ostaje da što prije potpišemo sporazum za potpunu normalizaciju odnosa i uzajamno priznavanje. Na ovaj način možemo zajedno krenuti ka integraciji u EU. Ono što nam je ponuđeno u Vašingtonu je da nastavimo sa spiskom obaveza za obe zemlje. U prisustvu predsjednika SAD preuzeli smo obaveze u odvojenim dokumentima o tome da ćemo raditi zajedno", rekao je Hoti.