Tajnost zagarantovana

Dokumenta na osnovu kojih Kosovo daje finansijsku pomoć optuženima pred Specijalnim sudom u Hagu čuvaju se u tajnosti, a kazne za one koji ih objave su do 10 godina zatvora, piše Gazeta Express.

Takva dokumenta čuvaju se u Odjeljenja za koordinaciju pravne zaštite i finansijske podrške optuženima u Specijalizovanim vijećima.

Kako navodi Gazeta Express, iz tog odjeljenja saopšili su da je već potrošeno 60.813 eura. Dodaju da nijedan dio ovih sredstava nije dodeljen onima koji su trenutno u pritvoru Specijalnog suda u Hagu.

Iz odjeljenja je međutim rečeno Gazeti Express da ne mogu da omoguće pristup dokumentaciji o trošenju sredstava, jer je to zabranio bivši premijer Ramush Haradinaj odlukom od 31. januara prošle godine.

"Informacije u vezi sa Specijalizovanim vijećima i kancelarijom specijalizovanog tužioca su 'tajne' i zaštićene su od pristupa neovlašćenih lica", navodi se u odluci koju je potpisao Ramush Haradinaj.

Prema odluci, pristup je dozvoljen samo dokumentima koji se odnose na obim finansijskih sredstava za pravnu zaštitu i finansijsku podršku potencijalnim okrivljenim, ali ne i na dokumenta na osnovu kojih je odobrena.

Specijalizovano tužilaštvo: Ovim odjeljenjem rukovodili su Hashim Thaçi i Kadri Veseli

Specijalni tužilac Jack Smith je u zahtjevu koji je poslao specijalnom sudiji Nicolas Guillouu, posebnu pažnju posvetio Odjeljenju za koordinaciju postupka za pravnu zaštitu i finansijsku podršku potencijalno optuženim licima na suđenjima.

Smith opisuje da ovo odjeljenje u potpunosti u službi Hashima Thaçija i Kadrija Veselija i smatra da novac iz odjeljenja nije dodjeljivan prema kriterijumima.

"Očigledno je da novac koji je isplatilo Odjeljenje nije dodjeljivan u skladu sa doslednim kriterijumima i da nema mnogo veze sa legitimnim troškovima", navodi se u tvrdnjama Specijalizovanog tužilaštva.

Tužilac Smith smatra odluke Vlade Kosova o dodeljivanju tih sredstva  kao koruptivne isplate. Tvrdi da su Thaçi i Veseli pokušali da utiču na svjedoke plaćajući ljudima i da su, prema njegovim riječima, svoje ciljeve pokušali postići preko tadašnjeg ministra pravde Abelarda Tahirija, koji je imenovao Dritona Lajqija za rukovodioca odjeljenja. Kancelarija specijalnog tužioca kaže da su Tahiri i Lajqi ljudi lojalni Thaçiju i Veseliju.

"U skorije vreme, vladini službenici lojalni Thaçiju i Veseliju postavljeni su na čelo procesa korumpiranih vladinih isplata potencijalnim svedocima Specijalnih vijeća. (Tadašnji) ministar pravde Abelard Tahiri imenovao je Dritona Lajqija za šefa Odjeljenja za koordinaciju procesa pravne zaštite i finansijsku podršku potencijalnim optuženima na suđenjima pred Specijalizovanim vijećima  pri Ministarstvu pravde. Abelard Tahiri je blisko sarađivao sa Thaçijem u brojnim ulogama [Redigovano] [Redigovano]. Neposredno prije nego što je postao šef Odjeljenja, Lajqi je radio kao Veselijev savjetnik i poznavao je Thaçija  više od 25 godina, budući da je bio član Thaçijevog Inicijativnog odbora za formiranje PDK 1999. godine", navodi se u zahtjevu.

Prema specijalnom tužiocu Jacku Smithu, nije bilo potrebe za takvim isplatama.

"Odjeljenje je obrađivalo zahtjeve za navodne isplate za 'sudske slučajeve i putne troškove' za osumnjičene koji se pojavljuju pred Specijalizovanim tužilaštvom, iako Specijalizovana vijeća sama nadoknađuju troškove ispitanicima", navodi se tužilaštvo.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express