Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da je zakonska obaveza pružanje besplatne anti-kovid vakcine građanima i podsjetio da će Kosovo dobiti 20 odsto vakcina besplatno, dok će ostatak morati da se kupi, prenosi Reporteri.

"Imamo zakonsku obavezu da pružimo besplatno vakcine građanima i zato će nam biti potrebna značajna sredstva u budžetu. Premijer Hoti brine nam pomaže u ovom procesu u komunikaciji sa zemljama EU, ali takođe imamo i unutrašnje aktivnosti koje kao ministarstvo zdravlja treba da razvijemo, kako sa SZO tako i sa ostalim partnerima kako bismo osigurali vakcina. Dio od 20 procenata obezbjeđuje se besplatno, a ostatak se mora kupiti“, rekao je Zemaj za Ekonomia Online.

On je rekao da treba obezbjediti i sredstva kako bi se što prije započelo sa izgradnjom anti-kovid bolnice.

"Postupci su legalni bez obzira na situaciju kroz koju prolazimo. Kada se ispune uslovi i oni koji se odnose na infrastrukturu sa važećim zakonima, tenderskim procedurama daću podršku kao što sam dao ovom procesu. Naša orijentacija je da započnemo što prije, trebalo bi obezbjediti sredstva i vjerujem da ćemo vrlo brzo početi i sa ovim procesom", dodao je Zemaj.

Prema njegovim riječima, trenutno ima dovoljno kreveta, a, kako kaže, spremne su i rezervne klinike u slučaju povećanja broja zaraženih.

„Proširenje kapaciteta sa krevetima kontinuiran je posao Univerzitetske kliničke bolničke službe Kosova. Ministarstvo zdravlja je u tom pogledu vodilo računa o povećanju kapaciteta putem kupovine i donacija. Primarno je obezbjeđivanje kreveta. Trenutno imamo dovoljno kreveta i postoje rezervne klinike koje držimo u slučaju povećanja broja bolničkih slučajeva, ali naravno sa posebnom pažnjom da smanjimo broj i kontrolišemo situaciju u bolnicama i da nam ne trebaju dodatni kreveti", rekao je Zemaj.

On je istakao da se u borbi sa koronavirusom prešlo na drugi novo koji podrazumjeva upravljanje situacijom, povećanje ljudskih kapaciteta, zapošljavanje mnogih ljekara u zdravstvenim strukama u mnogim oblastima, što je umnogome pomoglo u upravljanju ovom situacijom.

„Bolja ponuda takođe zbog povećanja broja lijekova iz različitih donacija i povećanja broja testova omogućili su NIZJK i nama da identifikujemo žarišta infekcije“, rekao je on.

Prema Zemajevim riječima, postoje testovi za upotrebu brzog antigena, a mogućnost njihove upotrebe vidjeće se prema potrebama građana.

"Postoje testovi za upotrebu brzog antigena. Naravno, na osnovu potreba vidjećemo gdje se mogu koristiti i kako se mogu koristiti i koliko mogu pomoći. Dobra stvar u vezi s ovim je što opštine mogu započeti ovu aktivnost, imaju kapacitet u KKMF-u i mogu imati prioritet brzih testova“, poručio je Zemaj.

On je dodao da je prioritet zadržavanje svih mladih na Kosovu.

Rekao je da su zbog nemara institucija mnogi ljekari napustili Kosovo posljednjih godina, jer im se nije pružila mogućnost ni specijalizacije, ni osnovnih studija, niti profesionalnog napredovanja na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri