Djelovala bez koordinacije sa vladom

Prema izvještaju ogranizacije "Demokratija plus", vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani prekršila je ustav kada je donela odluku o razriješenju generalnih konzula, jer je djelovala bez koordinacije sa Vladom Kosova, prenosi Gazeta Express.

Osmani je prije dva dana ukinula četiri uredbe za generalne konzule u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani. Te uredbe potpisao je bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

Za prva tri slučaja (Prag, Ljubljana, Skoplje), na osnovu diplomatske i konzularne prakse, generalni konzulati se, po pravilu, ne otvaraju i generalni konzuli nisu imenovani u istom gradu u kome se nalazi ambasada.

Kako se navodi u saopštenju Predsjedništva, za ove generalne konzule nije bilo saglasnosti zemlje domaćina. Dok je, za generalnog konzula u Tirani, Osmani odlučila da ukine ukaz, u skladu sa na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Ovo nije jedina odluka koju Osmani ukinula. Takođe, juče je donela odluku o otkazivanju svih konkursa koje je raspisao Kabinet predsjednika.

"Obustavljaju se svi aktivni konkursi za zapošljavanje u okviru Kancelarije predsjednika Kosova i zabranjuje se otvaranje novih radnih mjesta u Kancelariji predsjednika Kosova, do donošenja druge odluke", navodi se u juče donetoj odluci.

Ehat Miftaraj iz kosovskog Instituta pravde rekao je da nedavna imenovanja u kosovskoj diplomatskoj službi nisu izvršena u skladu sa zakonskim okvirom. Odstupanje i zaobilaženje zakona bila su dva elementa koja su, prema njegovim riječima, pratila taj proces.

"Činjenica je da posljednja imenovanja u diplomatskoj službi nisu izvršena na osnovu zakonskog okvira, odnosno došlo je do odstupanja i zaobilaženja zakona i postupka, gdje su uprkos zakonskim zahtjevima takve odluke zaobišle premijera, bez koga je najmanje generalni konzul ne može biti postavljen u inostranu službu", objasnio je Miftaraj.

S druge strane, kako je naveo, vršilac dužnosti predsjednika u moralnom i etičkom smislu odgovorio je na popularni zahtjev i nezadovoljstvo nedavnim imenovanjima zasnovanim na političkim sporazumima, a da nije podložan konkurenciji i meritokratiji ukidanjem takvih uredbi.

Iako, u pravnom i proceduralnom aspektu važeći zakoni ne priznaju pravo predsjednika da donosi takve odluke, te odluke su, prema njegovim riječima, zaustavile nezakonit proces.

"Međutim, u pravnom i proceduralnom smislu, važeći zakoni ne priznaju pravo predsjednika da donosi takve odluke, mada ponavljam da su u pravu i na neki način je zaustavio nezakonit proces. Jedini način da se poštuju zakon i postupak u takvim slučajevima bio bi da stranke ovlašćene zakonom ospore ustavnost i zakonitost takvih odluka na Ustavnom sudu", ocjenio je Miftaraj.

Prema njegovim riječima, takav pristup bio bi poštovanje zemalja u kojima su imenovani ovi konzuli kako bi se što manje očuvao integritet diplomatskih odnosa između Kosova i drugih zemalja.

Organizacija "Demokratija plus" navela je međutim da je Osmani tim odlukama prekršila Ustav, jer je djelovala bez koordinacije sa Vladom Kosova.

"V.d. predsjednika Osmani je ukidanjem ukaza zaustavila kršenje Bečke konvencije, ali je to moralo da se uradi u koordinaciji sa vladom, kako je definisano Ustavom (član 84 tačka 25) u ovlašćenjima predsjednika koji postavlja i razriješava načelnike diplomatskih predstavništava Kosova na prijedlog vlade", navodi se u izvještaju "Demokratije Plus".

Kako se dodaje, predsjednik ne može imenovati ili razriješiti dužnosti bez zasnivanja na vladinom prijedlogu, jer bi to moglo stvoriti loš presedan u budućnosti.

Osmani je najavila odluku o ukidanju uredbe za konzule od trenutka kada su lokalni mediji izvještavali o imenovanju Flakrona Shale, sina poslanika Haxhija Shale, za generalnog konzula u Pragu.

Glas poslanika Alijanse za budućnost Kosova Haxhija Shale bio je presudan u glasanju aktuelne vlade koju predvodi Avdullah Hoti, podsjeća Gazeta Ekspres.

Tokom zasjedanja Skupštine Kosova, kada se glasalo za novu vladu, poslanik Shala je izjavio da se predomislio da glasa za vladu, nakon što se prethodne noći sastao sa bivšim predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem i predsjednikom Alijanse za budućnost Kosova Ramushem Haradinajem.

Premijer Avdulah Hoti rekao u srijedu da je ovo imenovanje izvršeno bez koordinacije s njim, dodajući da je u ovom slučaju o tome obavješten samo iz medija.

Sam Flakron Shala je putem objave na društvenoj mreži Facebook  naveo da je na mjesto generalnog konzula "imenovan prema važećem zakonu".

Ostali razriješeni generalni konzuli su Blendi Kilaj - Ljubljana, Lindon Qira - Skoplje i Halim Krasniqi - Tirana.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express