Mimo zakona

Ministarstvo spoljnih poslova imenovalo je generalne konzule bez otvaranja konzulata i mimo zakona po kojima djeluje MIP i međunarodne konvencije i dok je vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani najavila preispitivanje uredbi o otvaranju konzulata, MIP i dalje ćuti, prenosi Reporteri.

Na osnovu zakona, ali i prema međunarodnoj praksi, ne osnivaju se generalni konzulati u glavnim gradovima u kojima postoje ambasade. Četiri konzula, koja je u srijedu otpustila vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani, imenovani su u glavnim gradovima, u kojima Kosovo ima ambasade. Neki od njih su čak imenovani bez otvaranja konzulata, kao što je slučaj sa Tiranom, Ljubljanom i Torontom.

Pored otkaza, Osmani je obećala da će zaustaviti praksu otvaranja takvih konzulata.

Savjetnik za medije v.d. predsjednice Bekim Kupina, rekao je da će takođe razmotriti zakonitost otvaranja konzulata.

„Diplomatska i konzularna praksa zasnovana na Bečkoj konvenciji i međunarodnom zakonodavstvu, da osim u vrlo specifičnim slučajevima, u istim gradovima ne postoje ambasade i generalni konzulati. Prema tome, v.d. predsjednik razmatra uredbe o otvaranju tih generalnih konzulata, jer oni nemaju nikakvo obrazloženje ni diplomatsko, ni finansijsko, ni logično“, rekao je Kupina.

Dodao je da je Kancelarija v.d. predsjednika spremna da u svakom slučaju garantuje zakonitost i pravilnu organizaciju diplomatskih misija na osnovu nadležnosti koje imaju.

Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri