Bivši predsjednik Kosova

Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi jedan je od rijetkih iz OVK, koji nije se branio ćutanjem u Hagu, a u najmanje dva slučaja, on je tražio od nekadašnjih saboraca da se brane ćutanjem, piše Koha.

Bivši pripadnik Generalštaba OVK Rexhep Selimi, rekao je da je Thaçi, preko nekih ljudi, „poručio“ njemu i drugim bivšim borcima pozvanim na saslušanje u Specijalni sud da se brane ćutanjem.

Kancelarija specijalizovanog tužioca u nalogu za hapšenje zbog ratnih zločina  Thaçija, Selimija, Krasniqija i Veselija označila je bivšeg predsjednika da je umiješan u to kako su se pozvani izjašnjavali.

Za razliku od Thaçija, bivši predsjednik PDK Kadri Veseli, branio se ćutanjem.

Takođe i dvojica bivših premijera Agim Ç eku i Ramush Haradinaj, branili su se ćutanjem. Isto je učinio i bivši komandant Operativne zone Sami Lushtaku i Shukri Buja, nekada Thaçijev saveznik i političar koji je zauzimao važne funkcije nakon rata. Jakup Krasniqi, koji je dio optužnice, takođe se branio ćutanjem. Isto su učinili ministar Blerim Kuçi i poslanik AAK Haxhi Shala.

Lahi Brahimaj, koji se pominje u optužnici protiv četvorice bivših zapovjednika OVK, takođe se branio ćutanjem.

Rexhep Seljimi je potvrdio da je dao izjavu u Hagu i da se nije branio ćutanjem. Izjave dvojice optuženih, kada su pozvani kao osumnjičeni, nisu objavljene u javnosti.

Specijalno tužilaštvo parafraziralo je Thaçijeve izjave, gdje je citirano da ni on ni Generalštab nisu imali ovlašćenja nad OVK.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore