Nediplomatska praksa

Vrsišilac dužnosti predsjednika Kosova Vjose Osmani reagovala je nakon imenovanja Flakrona Shale, sina poslanika Alijanse za budućnost Kosova Haxhija Shale, za konzula Kosova u Pragu, rekavši da je to suprotno diplomatskoj praksi demokratskih zemalja, jer prema njenim riječima, generalni konzulati ne mogu biti otvoreni u istom gradu u kome postoji ambasada.

Osmani je rekla da je odluku o imenovanju konzula u Pragu donio njen prethodnik.

"Imenovanje generalnog konzula u Pragu i druga imenovanja koja se objavljuju ovih dana izvršio je bivši predsjednik Thaçi, a ne ja kao vršilac dužnosti predsjednika. Uprkos mom zahtjevu, do sada mi nije dostavljen nijedan dokument na razmatranje, u vezi sa diplomatskom službom, od vlade“, napisala je Osmani na Facebooku.

Takođe je upozorila na ukidanje uredbe o imenovanju generalnog konzula u Pragu.

"Generalni konzulat u Pragu i imenovanje tamošnjeg generalnog konzula u suprotnosti su sa bilo kojom diplomatskom praksom demokratskih zemalja. Generalni konzulati se ne mogu otvoriti u istom gradu u kojem imamo ambasadu. Nažalost, ovo nije jedini slučaj. To je loša praksa koju moramo preokrenuti. Zbog toga će te uredbe biti ukinute“, dodala je Osmani.