Uobičajena pojava

Prošlog četvrtka, poslanici Skupštine Kosova raspravljali su o nestalim osobama kao o jednoj od najozbiljnijih rana koje kosovsko društvo nosi čak i nakon 20 godina od završetka rata. I upravo je ova tema izazvala reakcije i degradaciju rasprave, koja se pretvorila u gotovo fizički sukob između poslanika LVV i LDK.

U vezi sa ovom situacijom za IndeksOnline govorio je istraživač iz KDI, Eugen Cakolli, koji je rekao da nije prvi put da se susrećemo sa takvim situacijama. Prema njegovim riječima, oni su već postali uobičajena pojava.

"Tokom interpelacije u četvrtak u vezi sa nestalim osobama, kao jednom od najosjetljivijih tema za Kosovo i njegove građane, ponovo smo vidjeli degradaciju političkih sukoba između parlamentarnih stranaka, do verbalnih napada i fizičkog trvenja. Međutim, ovo nije prvi put da se suočavamo sa takvim situacijama, čak procjenjujem da su ti sukobi, vanparlamentarno ponašanje postali normalan razvoj događaja za Skupštinu Kosova, posebno nakon promjene u formiranju Hotijeve vlade koja je, čini se, još više polarizovala naš politički spektar", rekao je Cakolli za IndeksOnline.

Ali ne samo da je to uticalo na veliku polarizaciju Skupštine Kosova. Kao što je rekao Cakolli, u takvoj situaciji došli smo zbognedostatka odgovarajućeg upravljanja od strane predsjedavajućih na sjednicama.

"Vjerujem da imamo takve situacije i zbog nepravilnog vođenja sjednica od strane njihovih predsjedavajućih, jer se sankcione odredbe ne provode - do isključenja sa sjednice - poslanika koji tokom skupštinskog zasjedanja koriste jezik 'ulice' i nedolično se ponašaju, kako je predviđeno Poslovnikom o radu Skupštine", rekao je za IndeksOnline.

Postoje sukobi i ne savladavanje nezadovoljstva između političkih partija, koje svako zasjedanje prati nedostatak kvoruma, od juna ove godine, što onemogućava glasanje o različitim nacrtima zakona.

/IndeksOnline/