Političko inaćenje

Političko inaćenje drži od avgusta u blokadi Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u Skupštini, jer dvije opozicione stranke ne glasaju za taj zakon, piše Koha.

Prema Samoopredjeljenju i Demokratskoj partiji Kosova, ovaj nacrt zakona ne ispunjava zahtjeve preduzeća i nema nikakve veze sa ekonomskim oporavkom.

Za Samoopredjeljenju je nacrt zakona nelogičan i opasan. Ta stranka je u međuvremenu dala sopstveni prijedlog, koji se odnosi na pomoć posredstvom kreditiranja.

Bivši ministar finansija Besnik Bislimi kaže da bi ta vrsta pomoći bila korisnija za građane, dodajući da od Penzionog fonda ne mogu svi da imaju koristi.

"Za one porodice koje mogu dobiti kredit u visini udvostručenih prosječnih zarada Vlada bi preuzela pokrivanje kamate za petogodišnji periodu. To je vrlo dobra opcija, jer bi dodjeljeni krediti, po obimu jednaki sredstvima povučenim iz penzijskog fonda, svi bili pušteni u opticaj, dok bi utrošak bio niži jer dok istovremeno obezbeđujemo sredstva, a ipak ne ometamo rast štednje u Penzionom fondu", rekao je Bislimi.

Prema Bislimiju, porodice koje su na ivici egzistencije nisu obuhvaćene Vladinim nacrtom i nemaju sredstava u Fondu.

S druge strane, PDK je ponovio neće podržati ovaj zakon i zatražio od drugih stranaka da prihvate njihove preporuke.

"PDK zahtjeva da se Zakon o ekonomskom oporavku dopuni finansijskim mehanizmima, koji omogućavaju pristup novcu za privatni sektor, posebno za proizvođače, radnike i državne službenike, koji su u prvom planu u borbi protiv pandemije", rekao je portparol PDK Avni Bytyqi.

Koha je poslala pitanja ministarki finansija Hykmete Bajrami u vezi sa ovim pitanjem, ali njena kancelarija nije odgovorila.

Prema stručnjaku za ekonomska pitanja Muhametu Mustafi, vlada bi trebalo da bolje rukovodi tokom pandemije. On je prijedloge partija nazvao "populističkim i bezvrijednim".

"Vlada bi trebalo da se usredsredi na građane kojima je potrebna infuzija, dok bi se kod preduzeća trebala usredsrediti na sprečavanje gubitka radnih mjesta i podsticanje investicija", rekao je Mustafa.

Predsjednik Privredne komore Berat Rukiqi kritikovao je vladu i političke stranke, rekavši da je rekao da je Nacrt zakona o ekonomskom oporavku postao politička borba.

"Nacrt zakona o ekonomskom oporavku postao je svojevrsna arena, gdje su političke stranke isukale, slikovito rečeno, mačeve i nadmeću se ko je najjači ili ko ima određenu moć u Skupštini Kosova. Apsolutno uvijek na prvom mjestu je Vlada, koja bi trebalo da se ovim pozabavi", rekao je Rukiqi.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku izglasan je u raspravi u načelu 12. oktobra, ali još nije usvojen. Cilj mu je da nadoknadi gubitak preduzeća usled pandemije. Vlada Kosova ga je odobrila 22. jula.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore