Razmjena teritorija nije opcija

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell izjavio je da očekuje od administracije Joea Bidena snažno partnerstvo sa EU u svim pitanjima, jer se ne takmiče na Balkanu pogotovo kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine.

On je u intervjuu za portale Nezavisne i Politički.ba rekao da Beograd i Priština moraju da nađu rješenje i da ga EU neće diktirati, kao i da je prije nekoliko mjeseci prijedlog bio razmjena teritorija.

"Prije nekoliko mjeseci bio je prijedlog razmjene teritorija. Ali to više nije opcija", rekao je Borrell i dodao da Beograd i Priština moraju da se dogovore , kao i da u EU ima zemalja koje se protive razmjeni teroitorija.

Prema njegovim riječima, EU želi da bude posrednik i da za sada stvari idu dosta dobro.

"Predsedavao sam jednim od sastanaka o dijalogu Prištine i Beograda. Emocije su jake i mislim da je razumljivo, jer je dijalog zahtjevan i težak, opterećen historijom", rekao je Borrell.

On je ocjenio da je region Zapadnog Balkana isuviše podjeljen i sa previše granica, odnosno previše poteškoća za kretanje i ljudi i robe, zbog čega treba raditi na izgradnji Šengena na Balkanu.

"Kada pogledate mapu vašeg regiona, ako želite ozbiljne investicije, a neophodne su vam, teško da ćete ih dobiti ovako rascepkani. Mi smo tržište od 40 miliona ljudi. A kod vas je šest zemalja s po nekoliko miliona ljudi. I još ste postavili granice i podjeljeni ste. Tako da ćete vrlo teško privući nekoga s ovakvim granicama i sistemima ", smatra Borrell.