Zbog opasnosti od bjekstva

Specijalno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora za bivšeg komandanta OVK Saliha Mustafu, jer kako se navodi u zahtjevu, ukoliko mu bude dozvoljeno da se brani sa slobode, postoji sumnja da može ilegalno da napusti Kosovo, prenosi Koha.

"Sudija za prethodni postupak mora da uzme u obzir ovaj rizik i zbog poteškoća koje mogu nastati u gonjenju begunca van Kosova" kaže se u zahtjevu tužilaštva.

Prema tužilaštvu, još jedan problem je činjenica da Specijalne snage mogu tražiti njegovu predaju samo sa zemljama u kojima Kosovo ima sporazume o ekstradiciji.

"Postoji samo jedan broj zemalja sa takvim sporazumom. Ova situacija se znatno razlikuje od drugih jurisdikcija i institucija kao što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, koji može tražiti širu saradnju u okviru svojih ovlašćenja proisteklih iz Savjeta bezbjednosti UN. Kao što je opisano u zahtjevu za nalog za hapšenje, optuženi nema zdravstvenih ili fizičkih problema koji bi mu ograničili sposobnost putovanja, i koji očigledno ima veze da ilegalno napusti Kosovo, stavljajući se na taj način izvan dometa specijalnih snaga“, kaže se u zahtjevu.

Sa druge strane, odbrana je insistirala na tome da će se optuženi pojaviti na svakom ročištu koje može biti zatraženo.

"Optuženi će dobrovoljno predati pasoš kao uvjerenje da neće napustiti Kosovo ili će, ako je potrebno, zatražiti dozvolu ako to zahtjeva neko radno putovanje. U osnovi, optuženi će ostati kod kuće sa porodicom i radiće na svom sadašnjem poslu kako bi ostavrio prihode za izdražavanje svoje porodice", navodi se u argumentu odbrane.

Odbrana takođe dodaje da bi pretpretresni sudija trebalo da preispita pritvor optuženog na osnovu materijala trenutnog slučaja i utvrdi da li postoji bilo kakav dodatni materijal (čak i nakon pet mjeseci) koji je dat u prilog navodima iznetim u inkriminišućim izjavama.

Pored toga, dodaje Mustafina odbrana, materijal bi trebalo da bar pokaže direktnu umješanost optuženog u svaki od navodnih zločina.

Odluka o produženju pritvora ili puštanje Mustafe da se brani sa slobode, treba da se donese najkasnije do ponedjeljka, 23. novembra.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore