Specijalni sud

Istraga pokušaja ubistva na koju je šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenja i bivši glavni inspektor OVK Rexhep Selimi pokušao da utiče, o čemu su mediji pisali ranije, odnosi se na pokušaj ubistva člana LDK, piše Koha.

Kako navodi taj medij, u nalogu pretpretresnog sudije Nikole Gijua precizirano je da se radi o miješanju u istragu pokušaja ubistva člana Demokratskog saveza Kosova.

To je jedan od razloga koje je Specijalizovano tužilaštvo navelo u obrazloženju da bi Rexhep Selimi trebalo da ostane u pritvoru.

Kako se dalje navodi u objašnjenju o zadržavanju u pritovoru, postoji opasnost od njegovog bjekstva, jer je svijestan optužbi protiv njega uključenih u potvrđenu optužnicu, kao i mogućih kazni, koje mogu sadržati kaznu do doživotnog zatvora, piše Koha.

"Upoznat je sa krivičnim osudama bivših starijih pripadnika OVK i identifikovanih članova NPC, koje su javno objavljene, on je trenutno poslanik u Skupštini Kosova i u prošlosti je zauzimao različite funkcije vlasti i ima priliku da lako mobiliše široku mrežu pristalica i vladinih zvaničnika, uključujući osobe sa iskustvom u oblasti bezbjednosti, policije i obavještajaca", samo su neki od razloga sudije Gijua.

Navedeno je i da "Selimi ima pristup značajnim sredstvima i da može da ometa postupak ometanjem svjedoka, žrtava ili saizvršilaca, s obzirom da ima moć i uticaj na Kosovu koji mu omogućava da mobiliše široku mrežu pristalica da ometaju istragu".

Selimi, Thaçi, Veseli i Krasniqi nalaze se u pritvoru u Hagu. Oni se terete da su počinili krivičnio djelo ratnih zločinina, zločina protiv čovječnosti, ubistva, progon i dr.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore