Posvećen bezbjednosti

Iako je Američko Ministarstvo odbrane započelo planiranje povlačenja američkih trupa iz Iraka i Avganistana, nakon odluke odlazećeg predsjednika SAD Donalda Trumpa, iz NATO su za portal Zeri potvrdili da se ne očekuje se da će se isto dogoditi i sa Kosovom.

Iz NATO su poručili su saveznici posvećeni održavanju svojih snaga u misiji KFOR koja se sastoji od više od 3.000 vojnika.

"NATO je u potpunosti posvećen bezbjednosti Kosova. Mi redovno vršimo procjenu naše misije KFOR i na osnovu toga svi saveznici se slažu da treba da održimo trenutne snage od približno 3.000 vojnika. U skladu sa mandatom UN, naša misija KFOR će nastaviti da pruža mirno i sigurno okruženje, i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu“, rekao je neimenovani zvaničnik NATO za Zeri.

Za NATO je važan dijalog između Kosova i Srbije, za koji kažu da u potpunosti podržavaju.

"NATO takođe u potpunosti podržava nastavak dijaloga uz posredovanje EU između Beograda i Prištine. To je od kritičnog značaja za Beograd i Prištinu, ali i za regionalni mir i bezbjednost“, dodaje on.

Mala opasnost od donošenja slične odluke i za Kosovo


Iz Kosovskog centra za bezbjednosne studije kažu da za sada ne postoji opasnost od povlačenja američkih trupa sa Kosova, ali direktor ovog centra Mentor Vranjoli za Zeri kaže da domaćim institucijama treba da bude jasno da KFOR nema vječni mandat na Kosovu i da moraju da izgrade odbrambene kapacitete kako bi bile spremne da sačuvaju suverenitet.

"Izgleda da je opasnost od povlačenja američkih trupa sa Kosova relativno mala. Međutim, institucije Kosova treba da budu svijesne da KFOR nije misija sa vječnim mandatom i da neće zauvijek ostati na Kosovu. Stoga, treba intenzivirati napore na izgradnji punih odbrambenih kapaciteta. Kosovo treba što prije da bude spremno da brani svoj suverenitet od bilo koje pretnje na koju može naići. A da bi se to obezbjedilo, Ministarstvo odbrane svakako treba da bude transparentno u koracima koje preduzima“, rekao je Vranjoli.

Opasnost od povlačenja američkih trupa sa Kosova odbacuje i poznavalac pitanja bezbjednosti Nuredin Ibishi.

Iako je Trumpova odluka o povlačenju trupa iz Avganistana i Iraka neočekivana, Ibishi kaže da je Kosovo slučaj sui generis i da se američki interesi na Kosovu razlikuju od onih vezano za te dvije države.

Poznavalac bezbjednosnih pitanja ocjenjuje da je Balkan region u kojem brzo mogu nastati neredi, dok je boravak američkih trupa u na Kosovu, između ostalog povezan i sa uticajem koji Rusija pokušava da proširi na ovaj region.

"Slučaj Kosova je poseban slučaj i mislim da neće doći do povlačenja američkih trupa jer su njihovi interesi veliki i jer je Balkan mjesto u kojem brzo može doći do nereda zbog neriješenih pitanja ili zbog miješanja Rusije, koja je agresivnija i zbog toga SAD neće odustati od prisustva na Kosovu, bilo kao misija Kfora ili sa američkom bazom Bondstil“, rekao je Ibishi.

Povlačenje američkih trupa sa Kosova je ponovo postala tema dana početkom ove godine  kada je vlada, tada na čelu sa Albinom Kurtijem, odbijala da povuče takse nametnute Srbiji, zbog kojih je blokiran dijalog u Briselu.

Američki senator David Pardew je bio taj koji je izjavio da ako vlada Kosova ne povuče takse, onda će SAD razmotriti svoje prisustvo na Kosovu.

"Već više od dvije decenije, američke snage pomažu u očuvanju mira između Kosova i Srbije. Sada, nakon historijskog napretka, Kosovo treba da učini svoj dio i da odbaci sve takse nametnute Srbiji. Ako Kosovo nije u potpunosti posvećeno miru, onda SAD treba da razmorti svoje prisustvo u ovoj zemlji“, napisao je tada Pardew na Twitteru, a to je odmah prosledio i specijalni izaslanik SAD za dijalog Kosovo-Srbija Richard Grenell, pružajući svoju podršku ovoj izjavi.

Izvor: Kosovo Online/Zeri