Ukupan broj testova

Od ukupnog broja testova urađenih na infekciju koronavirusa na Kosovu, svaka četvrta osoba imala je pozitivan test na kovid-19, prenosi Reporteri.

Do sada je testirano 115.794 osoba, od kojih je 27.851 zaražena koronavirusom.

Na Kosovu je ukupno registrovano od početka pandemije 798 smrtnih slučajeva usljed posledica od kovid-19.

Aktivni broj slučajeva trenutno iznosi 10.191, dok je ukupan broj izlječenih do sada 16.862 pacijenata.

Tokom jučerašnjeg dana, Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini objavio je da na Kosovu zabilježeno 963 novih slučajeva virusa kovid-19, što je rekordan broj zaraženih u roku od jednog dana.

Kao rezultat velikog broja slučajeva zaraze, Vlada Kosova je u četvrtak preduzela nove mjere za sprečavanje širenja kovid-19, koji je stupio na snagu u petak u 18 časova.

Prema preduzetim mjerama, predviđene su tri rizične zone prema broju zaraženih u opštinama: crvena zona sa visokim rizikom, žuta sa srednjim rizikom i zelena zona koja ima najmanji rizik.

Opštine sa visokim rizikom od zaraze su one koje imaju više od 150 zaraženih na 100.000 u roku od nedelju dana.

U tu kategoriju spadaju opštine Priština, Podujevo, Uroševac, Đakovica, Gnjilane, Peć, Kosovo Polje, Štimlje i Oblilić.

U ovim opštinama je zabranjen ulaz i izlaz građana i vozila od 19 do 5 časova ujutru, osim za hitne i zdravstvene potrebe, izuzimajući iz ove mere zdravstveno, bezbjedno, pravno i slično osoblje.

Tokom ovog perioda zabranjena je ugostiteljska djelatnost. Javni prevoz sme da radi na 50 odsto kapaciteta, poštujući Priručnik za zaštitu od kovid-19.

Takođe, taksiji će smeti da prevoze samo jednog putnika iza ili troje ako su članovi porodice.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri