Specijalizirana vijeća

Jedan od čelnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova se tereti za krivična djela ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Nekadašnji šef obavještajne službe bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i donedavni predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli će u utorak poslije podne prvi put biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijaliziranog vijeća za Kosovo u Hagu radi upoznavanja s optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Veseliju će biti pročitana redigirana optužnica, koja ga, zajedno s Hashimom Thacijem, Jakupom Krasniqijem i Rexhepom Selimijem, tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, nakon čega će ga sudija pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti, prenosi Tanjug.

Može se odmah izjasniti o krivici, ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Veseli je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je, zajedno s Thacijem i Selimijem, iz Prištine prebačen u Hag i smješten u pritvor.

Thaci i Krasniqi su se u ponedjeljak izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizirani tužilac Kosova.

Pred Specijaliziranim vijećima u Haagu, poznatim i kao sud za zločine OVK-a, Veseli će, kao i ostali, odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK navodno počinila na Kosovu i sjeveru Albanije u periodu koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Deset tačaka optužnice

Optužbama, koje su napisane u 10 tačaka, zajedno s ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili s njegovim znanjem.

Zajedno s tadašnjim, kako ih tužilac naziva, pripadnicima Glavnog štaba OVK-a, Thacijem, Selimijem i Krasniqijem, Veseli je optužen za "udruženi zločinački poduhvat", u kojem su učestvovali i drugi pripadnici OVK-a i politički zagovornici samostalnosti Kosova, u odnosu na Srbiju.

Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi su optuženi i za zločine koje su počinili njihovi potčinjeni i koji su detaljno opisani u optužnici, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, znali da su se zločini dogodili ili da će biti počinjeni i nisu ništa učinili da ih spriječe, niti da krivce kazne.

U optužnici se detaljno opisuju deseci događaja iz 1998. i 1999. godine, u kojima su ljudi otimani na ulicama, u svojim kućama i odvođeni u improvizirane logore širom Kosova.

U redigiranoj optužnici, koja je dostupna javnosti na engleskom jeziku, nisu navedena imena žrtava, ni živih, ni ubijenih ili nestalih, ali su opisani događaji koji su pratili pritvaranja u 15 logora OVK-a na Kosovu i dva na sjeveru Albanije, u Kukešu i Hasu.

Veselija 10 tačaka optužnice terete za krivična djela ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.