Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Armend Zemaj održao je virtualni sastanak s gradonačelnicima, gdje su razgovarali o epidemiološkoj situaciji, kao i daljnjoj koordinaciji za poštivanje mjera protiv virusa COVID-19.

Objavom na društvenoj mreži Facebook Zemaj je najavio da će se najstrože mjere započete prošle sedmice nastaviti, a za određene opštine donijeće se operativne odluke na osnovu broja zaraženih, piše Reporteri.net.

Također je rekao da nas krivulja nedavnih slučajeva tjera da budemo izuzetno oprezni i aktivni, a zahtjevi i preporuke bit će u funkciji efikasne borbe protiv virusa COVID-19.

Ovo je njegov cijeli post:

Na virtualnom sastanku s gradonačelnicima razgovarali smo o epidemiološkoj situaciji, kao i daljnjoj koordinaciji za poštivanje mjera protiv virusa Covid-19.

Od prošle nedelje započeli smo sa oštrijim mjerama za neke gradove na Kosovu i nastavićemo svaki dan, operativnim odlukama, za određene opštine na osnovu kategorizacije zbog broja zaraženih.

Krivulja nedavnih slučajeva primorava nas na dodatnu brigu i aktivnost. Potrebna je bliska saradnja sa kosovskim opštinama, sa naglaskom na gradonačelnike i opštinske štabove za vanredne situacije, a takođe je neophodna i saradnja svih mehanizama centralnih i lokalnih institucija za rigoroznu primjenu mjera sa centralnog nivoa.

Zahtjevi i preporuke bit će u funkciji efikasne borbe protiv virusa Covid 19.