Lider LDK

Za razliku od lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja koji želi mjesto predsjednika i Vjose Osmani koja je vršilac dužnosti predsjednika Kosova, lidera Demokratskog saveza Kosova Isu Mustafu ne zanima ko će biti predsjednik, jer je fokusiran na podršku haškim optuženicima, prenosi Gazeta Express.

Mustafa je za taj list izjavio da je u ovom trenutku važno podržati one koji se suočavaju sa procesom u Specijalnom sudu.

Prema njegovim riječima treba uspostaviti platformu koja će međunarodnoj zajednici predstaviti čistu borbu OVK i podsjetiti na zločine Srbije na Kosovu.

„U ovom trenutku sam spreman da razgovaram sa svima, kako da organizujem i podržim naše ljude koji se suočavaju sa procesom Specijalnog suda, da se brinu o njihovoj zaštiti, jer su sada samo osumnjičeni i samo suđenje može dokazati njihovu krivicu, moramo napraviti platformu za predstavljanje međunarodnoj javnosti i podsjetiti se čistog rata OVK i srpskih zločina počinjenih na Kosovu“, rekao je Mustafa.

Komentarišući izjave lidera AAK Ramusha Haradinaja da će ukoliko on ne bude predsjednik uslijediti izbori, Mustafa je rekao da ga uopšte ne brine ko želi da postane predsjednik Kosova.

„Trenutno me ne brine ko želi da postane predsjednik Kosova ili da igra ulogu predsjednika. Zabrinut sam zbog teške i tužne situacije u kojoj se nalazimo i potrebe da budemo jedinstveni u interesu zemlje“, rekao je Mustafa.

Potvrdio je da je imao telefonski razgovor sa novim predsjednikom Demokratske partije Kosova Enverom Hoxhajem, ali da nisu razgovarali o mjestu predsjednika.

„Nisam se sreo sa Enverom Hoxhajem. Razgovarao sam s njim telefonom o situaciji. Nismo razgovarali o predsjedniku ili vladi“, rekao je Mustafa.

Prošlog četvrtka predsjednik Hashim Thaçi podneo je ostavku, zbog odlaska u Hag i suočavanja sa optužbama Specijalnog suda za ratne zločine. U Hagu su i Jakup Krasniqi, Kadri Veseli i Rexhep Selimi.

Nakon Thaçijeve ostavke, vršilac dužnosti predsjednika Kosova je Vjosa Osmani, pristalica Albina Kurtija, koja je favorizovala stavove Samoopredjeljenja nakon raskida koalicije LDK–PS.

U ovoj situaciji Ramush Haradinaj u svakom javnom nastupu stavlja veto na mjesto predsjednika i preti da će Kosovo ukoliko on ne bude predsjednik, izaći na nove izbore.

Mustafa, prije nekoliko dana, nije negirao mogućnost izlaska na nove izbore ako se ne slože oko imena predsjednika.

Čak je rekao da na osnovu političke moći, PDK pripada mjesto predsjednika, jer kako je naveo LDK ima premijera, a Samoopredjeljenje predsjednika parlamenta.

Osmani će biti v.d, predsjednik u narednih šest mjeseci, i za to vrijeme se mora završiti postupak glasanja za novog predsjednika.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express