Ukupno 1.122 pritužbe

Policijski inspektorat Kosova tokom prvih devet mjeseci ove godine uhapsio je 27 policajaca, dok je u istom periodu suspendovano 55 policajaca i tri civilna službenika, prenosi Lajmi.

"Tokom perioda od devet mjeseci 2020. godine, Policijski inspektorat Kosova, odnosno Odjeljenje za istrage, po ovlašćenju tužioca i u saradnji sa Policijom Kosova, uhapsio je dvadeset sedam policajaca i tri policajca iz civilne službe. Na preporuku PIK suspendovano je 55 policajaca i tri civilna lica“, navodi se u odgovoru PIK.

Uključivanje policajaca u različita krivična djela u prvih devet mjeseci ove godine dovelo je do toga da je Policijski inspektorat Kosova primio ukupno 1.122 pritužbe, od kojih je povodom 410 PIK pokrenuo krivičnu istragu i u pet slučajeva je pokrenuta disciplinska istraga.

U odgovoru za Lajmi.net, Policijski inspektorat Kosova je naveo da su 703 žalbe upućene Direkciji za unutrašnje istrage i prošlu verifikaciju Policije Kosova za disciplinsku istragu.

"PIK je tokom devetomjesečnog perioda 2020. godine primio ukupno 1122 žalbe, od kojih je u Odjeljenje za istrage - PIK poslato 410 žalbi na krivičnu istragu i 5 žalbi na disciplinske istrage. U nedostatku elemenata krivičnog djela, upućene su 703 žalbe Direkciji za unutrašnje istrage i prošlu verifikaciju u Policiji Kosova na disciplinsku istragu“, poručuju iz PIK.

Prema podacima PIK, ove godine zabilježene su još 92 žalbe.

"Trend broja žalbi je približno isti kao prošle godine sa malim povećanjem u odnosu na prošlu godinu“, rekao je PIK.

Podsjećanja radi, najveći broj uhapšenih policajaca dogodio se 18. septembra kada je Policija Kosova intervenisala u Donjoj Karačevi gdje su kazina ilegalno radila. Te noći, pripadnici Policijskog inspektorata Kosova uspjeli su da uhapse 12 policajaca, pod sumnjom da su pomogli operaciju ilegalnih kazina u oblasti Karačeva.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi