Zloupotreba

Osnovna tužilaštva u Prištini, Gnjilanu, Peći i Uroševcu istražuju legalizaciju lažnog sadržaja i falsifikovanje dokumenata povezanih sa slučajevima nezakonitog sticanja boračkog statusa, ali do sada nije podignuta nijedna optužnica, prenosi Repoteri.

Ipak, u Osnovnom tužilaštvu Prizrena, iako su primili više od 170 krivičnih prijava, do sada nije podignuta optužnica.

„Tokom 2019. godine dobili smo 171 krivičnu prijavu od policije isto toliko osoba zbog krivičnog djela: Falsifikovanje dokumenata prema članu 398 i legalizacija lažnog sadržaja člana 403 Krivičnog zakona Kosova, 04 / L-082, koji su evidentirani u registru PP u Opštem odjeljenju. Takođe, još 2 primljena slučaja su registrovana u registru PPN / I u Odjeljenju za teška krivična djela. Svi ovi slučajevi, osim jednog slučaja za koji je obustavljena istraga, se istražuju. Od datuma širokog prihvatanja do danas nije podignuta optužnica za takve slučajeve“, rekli su za Kohu u tužilaštvu.

Zbog zloupotrebe službenog položaja od strane Vladine komisije za verifikaciju boračkog statusa, Osnovni sud u Prištini goni 12 osoba, ali prema Ehatu Miftaraju iz KLI, proces se odugovlači.

„Ako uzmemo u obzir rokove zbog kojih je ovaj slučaj morao biti završen, onda smo zakasnili. S druge strane, dobra praksa je sa tužilaštvom i Osnovnim sudom u Peći, koji su na neki način počeli da pokazuju prve uspjehe u vrlo efikasnom rešavanju ovih slučajeva i donošenju osuđujućih presuda u tim slučajevima“, rekao je Miftari.

Prema procjenama Specijalnog tužilaštva Kosova, od nelegalnih isplata ratnim veteranima, budžet Kosova oštećen je za oko 68 miliona eura.

Ipak, Ministarstvo rada i socijalnog zaštite reklo je za Kohu da su od prošle godine samo četiri osobe izgubile pravo na penziju zbog sudskih odluka.

"U decembru 2019. godine na spisku korisnika šeme ratnih veterana nalazilo se 38.101 korisnik, dok je trenutno (oktobar 2020) 38.143 korisnika", kaže se u odgovoru MRSZ.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri.net