Urušavanje zdravstvenog sistema

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) Gazmend Bytyqi izjavio je sinoć da je pristup vlade Avdullaha Hotija upravljanju pandemijom podjednako zabrinjavajući kao i povećanje broja zaraženih.

Bytyqi je u emisiji "Info magazin" na TV Klan Kosova istakao da ako se takav pristup nastavi, zdravstveni sistem na Kosovu bi mogao da propadne.

"Pored povećanja broja zaraženih, zabrinjava i pristup ili nemar ove vlade u upravljanju pandemijom. S obzirom na to da Kosovo ima zdravstveni sistem koji nije stabilan, ova vlada nije dovoljno energična da donosi ispravne odluke kako bi se građani bolje pripremili i primenili najstrože moguće mjere za sprečavanje širenja koronavirusa", poručio je Bytyqi.

Prema njegovim riječima, razdvojene su veze između Vlade Kosova i sjedišta opština za vanredne situacije.

"Ako se takav pristup upravljanju i čitavom institucionalnom mehanizmu nastavi, moglo bi se dogoditi da se naš zdravstveni sistem uruši i da se kao rezultat toga suočimo sa izuzetno velikim problemima", ocjenio je Bytyqi.

Dodao je takođe da je PDK opoziciona stranka koja daje doprinos i glasa za sve nacrte zakona koji su u korist građana Kosova.

"PDK nije opoziciona stranka poput drugih koje su bile u opoziciji. To je konstruktivna i aktivna opoziciona stranka. PDK ne koristi metode koje je koristilo Samoopredjeljenje ili druge stranke protiv PDK kada je bila na vlasti", naglasio je Bytyqi.

Poslanik PDK je naveo da postoje slučajevi da je ta stranka pored izmjena revizije budžeta, glasala i za reviziju budžeta.

"Zakon o antikovid mjerama, koji se sada primjenjuje, u velikoj mjeri je proizvod PDK, jer su ga izmjenili i predložili poslanici PDK koji su bili u Odboru za zdravstvo", dodao je Bytyqi.

Govoreći o Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku, istakao je da je PDK predložila svoje alternative.

"Na ovaj način mi to ne vidimo kao zakon koji će zaista doneti ekonomski oporavak. Do sada nismo naišli na razumijevanje, ili pokušaj pozicioniranja da saslušamo i primimo savjete, komentare i sugestije koje smo kao PDK dali, uprkos tome što smo bili u opoziciji", zaključio je Bytyqi.

 Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova