Vakcinacija nikad važnija

Ministarstvo zdravlja po drugi put je poništilo tender za nabavku vakcina za sezonski grip, jer je jedina ponuda koja je pristigla imala vrijednost od oko pet i po miliona eura, što je duplo više nego što je to ministarstvo opredjelilo za svrhe kupovi

Zbog jedine pristigle ponude koja prekoračuje planirana sredstva, tender je,kako je zakonski definisano Zakonom o javnim nabavkama, morao da bude poništen, saznaje Koha.

Vakcine za sezinski grip, prema preporukama međunarodnih organizacija koje se bave zdravstvom, počinju da se daju krajem oktobra i u prvim nedjeljama novembra.

Ministarstvo zdravlja, nakon poništavanja ovog tendera, kako piše Koha, neće biti u mogućnosti da izvrši nabavku vakcina u predviđenom roku.

Ovo je drugi put da je ovaj tender otkazan u roku od nekoliko mjeseci.

U julu ove godine, jedna od obaveza Vlade Kosova bila je da se kao mjera za praćenje epidemiološke situacije sa virusom kovid-19, pola miliona građana Kosova vakciniše vakcinama za sezonski grip. Takvu odluku, vlada je donela na sjednici koja je održana 5. jula ove godine.

Po prvi put je bila planirana kupovina oko 400 hiljada vakcina, a planirani budžet za tu nabavku je iznosio oko 8 eura po vakcini. Međutim, jedina ponuda koju je Ministarstvo zdravlja tada dobilo bila je ponuda u vrijednosti od oko osam miliona eura, tačnije 22 eura po vakcini. Zbog prekoračenja planiranog budžeta, tender je poništen.

Kada je ponovljen tender, ministarstvo zdravlja je smanjilo broj vakcina koje potražuje, sa 400 na 250 hiljada vakcina za sezonski grip, a planirani budžet je iznosio oko 10 eura po vakcini.

Ministarstvo zdravlja, međutim, opet nije uspjelo da ugovori nabavku.

U aprilu ove godine, ministarstvo sa Unicefom ugovorilo nabavku oko 120 hiljada vakcina, i tada je po ugovornoj obavezi jedna vakcina plaćena oko pet i po eura.

Što se tiče zemalja Regiona, jedino su Albanija (cijena od oko sedam eura) i Sjeverna Makedonija (13 eura po vakcini) nabavile vakcine po najnižim cijenama u odnosu na druge zemlje iz okruženja.

Ministarstvo zdravlja tender za nabavku vakcina za sezonski grip sprovodi oko 15 godina, pošto se od 2005. godine vakcine kupuju u saradnji sa Unicefom.

Svake godine, ugovori se nabavka oko 80 hiljada vakcina, a povećanje potrebe za većim brojem vakcina, ove godine, posljedica je pandemije koronavirusa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore