Oštetili budžet Kosova za 44.810 eura

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu, saopštilo je da je podiglo šest optužnica protiv šest osoba, okrivljenih F.A., R.R., A.A., I.R., A.H. i F.D., zbog krivičnog djela „legalizacija lažnog sadržaja“, iz člana 403 stav 1. Krivičnog zakona Kosova.

Prema navodima u optužnicama, okrivljeni F.A., R.R., A.A., I.R., A.H. i F.D, doveli su u zabludu vladinu komisiju i Ministarstvo socijalne zaštite, tako što su lažnim podacima popunili prijave namjenjene aktivnim učesnicima OVK, navodeći da su navodno bili angažovani u vojnim aktivnostima i logistici, i predali ove aplikacije Udruženju ratnih veterana u Gnjilanu, čime je okrivljenima priznat status ratnih veterana i pravo na mjesečnu penziju od 170 eura.

Okrivljeni F.A., R.R. i A.A., svaki posebno, oštetili su budžet Kosova za iznos od 8.840 €, okrivljeni I.R. za iznos od 5.610 €, okrivljeni A.H. za iznos od 7.140 € i okrivljeni F.D., za iznos od 5.540 €. Svi okrivljeni oštetili su budžet za iznos od 44.810 eura.

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu, predložilo je nadležnom sudu u Gnjilanu, da se okrivljeni proglase krivim za navedeno krivično djelo i obavežu da nadoknade pričinjenu štetu, navodi se u obavještenju.