Nove antikovid mjere?

Premijer Avdullah Hoti je zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom sazvao sastanak sa opštinskim direktorima inspekcija, saznaje Gazeta Express.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) objavio je juče da je u posljednjih 24 sata potvrđeno 98 novih slučajeva koronavirusa.
Broj zaraženih u odnosu na prethodnu nedjelju, kada nije bio veći od 50 novozaraženih, tako se gotovo udvostručio.
Zbog porasta pozitivnih slučajeva na Covid-19 premijer Hoti je danas sazvao sastanak sa opštinskim direktorima inspekcija, kao bi razgovarali o antikovid mjerama, saznaje Gazeta Express.
"Premijer Hoti sastaće se danas sa opštinskim direktorima inspekcija kako bi razgovarali o antikovid merama. Ovo je sveobuhvatna mobilizacija jer se situacija promenila nakon povećanja broja zaraženih", naveo je izvor Gazeta Express.
Ukupan broj zaraženih koronavirusom na Kosovu dostigao je 16.345.
Od posljedica Covid-19 preminulo je 649 pacijenata, a 12.405 je izliječeno.
Aktivnih slučajeva je 1.291.
Do sada je Vlada Kosova preduzela više mera za sprečavanje širenja koronavirusa poput nošenja maski, zatvaranja ugostiteljskih objekata u 23 i 30 časova, ograničavanje kretanja, zatvaranje kopnene i vazdušne granice, zabranjivanje skupova i druge.
Ministarstvo zdravlja nedavno je objavilo Vodič za upotrebu maski za lice, sa uputstvima kada i gdje treba stavljati maske, kao zaštitnu mjeru protiv koronavirusa.
Nošenje maski je od 13. jula, obavezno.
Odlukom Vlade, svi građani Kosova dužni su da nose zaštitne maske kako bi sprečili širenje virusa Covid-19.
Zakon o sprečavanju i borbi protiv pandemije Covid-19 stupio je na snagu 26. avgusta.
Prema ovom zakonu, za građane koji ne nose  maske predviđena je novčana kazna u iznosu od 35 eura.
Takođe ovim zakonom osoba koja prekrši mjeru samoizolacije ili karantina, biće kažnjena novčano u iznosu od 500 eura i vraćena na početak samoizolacije ili u karantin.
Ko uđe u zonu proglašenu karantinom na Kosovu, odlukom nadležnog organa, kazniće se takođe novčanom kaznom od 500 eura.