Pravna savjetnica ambasade SAD na Kosovu

Pravna savjetnica ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Lana Morton-Owens izjavila je u intervjuu za Kohu da ukoliko neko kontroliše tužilaštvo, policiju i sud, taj ima svu moć, dodajući da kada je riječ o korupciji na visokom novou, na Kosovu nije postignut dovoljan napredak.

“Svako ko je počinio krivično djelo treba da odgovara, bez obzira na kojoj je funkciji. Poteškoće se javljaju kada je riječ o korupciji na visokom nivou, gdje nije postignut napredak kakav bismo željeli da vidimo”, navela je ona.

Morton-Owens rekla je juče da se ambasada osim povlačenja iz procesa izbora glavnih tužilaca, povukla i iz procesa izbora članova Tužilačkog savjeta Kosova.

“Ako ne bude promjena do decembarskih izbora, novi sastav Savjeta će izabrati glavne tužioce. Američki stav nije protiv nijednog pojedinca. Na nesreću, vidjeli smo kako mediji i predstavnici civilnog društva kažu da SAD ciljaju na određenog pojedinca. Bavimo se procesom u cjelini, jer u ovom sistemu ima puno tužilaca, policije i sudija sa potpunim integritetom”, navela je ona.

Morton-Owens je pozdravila izjavu KZK u kojoj se navodi da su svijesni zabrinutosti američke ambasade, te da postoje neka neriješena pitanja i da će uložiti napore da se sprovedu bar neka pravila.

“Ali trenutni pravni sistem ih ne podržava u tom pogledu. To je zato što su dvije godine rada u procesu funkcionalne revizije vrlo važne, kao i neke od preporuka za promenu načina izbora članova TSK i glavnih tužilaca. Ovo je važan korak. Međunarodna zajednica stoji iza toga i voljeli bismo da se povuku novi potezi”, navela je ona.

Ovens je čestitala Tužilačkom vijeću na mnogim dobrim stvarima koje je učinilo.

“Tokom pandemije bili su jedna od prvih institucija koja je virtuelno u potpunosti radila svoj posao, što je bilo veoma važno, kako se infekcija ne bi proširila. Izrazili su ideju da postupak procjene tužilaca treba ponovo uspostaviti i da se fokus usmjeri na njihovu nadležnost, a ne na broj zaključenih predmeta”, istakla je ona.

Za razliku od ostalih institucija, kako je navela,TSK je  podržao mnoge zakonske promjene za koje međunarodna zajednica misli da bi trebalo da se dogode.

“Da budemo jasni, nećemo bojkotovati sastanke KZK. Biću tamo u subotu”, poručila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore