Zbog tendera koje je dodjelilo Ministarstvo zdravlja

Tenderi koje je Ministarstvo zdravlja dodelilo dok ga je vodio Arben Vitia, završili su u Osnovnom tužilaštvu Prištine koje je pokrenulo istragu o procesu njihove dodjele.

Osnovno tužilaštvo u Prištini preduzelo je mjere kako bi pronašlo odgovore na sumnje koje su iznesene na račun zloupotreba bivšeg ministar zdravlja, Arbena Vitije. Tužilaštvo istražuje nekoliko tendera koje je dodjeljivalo Ministarstvo zdravlja u vreme kada je Vitija bio nadležan za ovu instituciju.

To je za Gazetu Express potvrdila portparol Osnovnog tužilaštva Prištine Laureta Ulaj.

„Povodom pitanja koja ste postavili, obavještavamo vas da je po ovom pitanju Osnovno tužilaštvo u Prištini otvorilo istragu“, rekla je Ulaj, ne preciziravši da li je Vitija saslušan po ovom pitanju.

Gazeta Express je danas tokom dana pokušala da stupi u kontakt sa bivšim ministrom Arbenom Vitijom, kako bi od njega dobila komentar o ovom pitanju, ali on nije bio dostupan.

Komisija za zdravstvo navela je da je nekoliko nedjelja zaredom Ministarstvo zdravlja sprovelo nabavke u vrijednosti od 5 miliona eura na osnovu pregovara, zaobilazeći redovne procedure zbog toga što je zemlja bila u vanrednoj situaciji.

S druge strane, mediji su izvještavali da su proizvodi plaćani po naduvanim cijenama. Bivši ministar Vitija krivio je ekonomske operatere na tržištu za visoke cijene.

Od proglašenja vanredne situacije u javnom zdravlju, odlukom Regulatorne komisije za javne nabavke dodeljeno je pravo Ministarstvu zdravlja da, u cilju što bržeg obezbjeđivanja zaštitne opreme, zaštite zdravlja zdravstvenih radnika i stanovništva od COVID-19, da razvije postupke javnih nabavki na osnovu pregovora.

Prema navodima tada opozicionih stranka, ovo je zloupotrebljeno.

Krajem maja opozicioni članovi Komisije za zdravstvo zahtjevali su da tenderi Ministarstva zdravlja sprovedeni u vrijeme pandemije budu istraženi od strane Tužilaštva.

S druge strane, Pokret Samoopredjeljenje je isprva insistirao na tome da ovaj slučaj razmotri parlamentarna istražna komisija, da bi zatim, oni i bivši ministar Vitija zatražili da Tužilaštvo istraži postupak dodjele ovih tendera.

Izvor: Gazeta Express/ KoSSev