Predsjednik Kosova

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi obratio se medijima nakon sastanka sa izaslanikom Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Thaçi je rekao da je na sastanku sa Lajčakom razgovarao o dijalogu između Kosova i Srbije.

"Prije nekoliko minuta završio sam sastanak sa izaslanikom Evropske unij za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom. Naš razgovor je bio korektan, konstruktivan, otvoren i prijateljski razgovor u pravcu traženja mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije koji bi podrazumjevao međusobno priznanje kao dvije nezavisne i suverene države. I sa mogućnošću članstva Kosova u Ujedinjene nacije", rekao je Thaçi medijima.

Tokom konferencije, Thaçi je rekao da se za pregovaračkim stolom mora staviti mogućnost međusobnog priznanja.

"Vjerujem da je jedina budućnost Kosova da bude dio NATO-a i Evropske unije, i u tom pravcu EU mora da se kreće brže po pitanju liberalizacije viza, jer je mnogo toga odloženo i velika nepravda se dešava za kosovske građane. Vrijeme je da Evropska unija stavi na pregovarački sto mogućnost međusobnog priznavanja i to bi trebalo da bude prva tačka sporazuma, a ne da se diskutuje o tehničkim pitanjima", dodao je on.