Poznati pravosudnom organima

Nekoliko lica uhapšenih u petak u policijskoj akciji u Karačevu poznati su pravosudnom organima, jer su i ranije vršili ista krivična djela, navedeno u zahtjevu Tužilaštva u Gnjilanu upućenom sudu, za izricanje pritvora za 30 od 35 uhapšenih, piše Koha.

"Imamo lične karakteristike okrivljenih, jer su pokazali odlučnost u izvršenju ovih krivičnih djela, i uz prethodni dogovor i pripremu kontinuirano činili krivična djela koja im se stavljaju na teret, kao i činjenicu da su isti recidivi krivičnih djela iste ili slične prirode, što potvrđuju i njihovi lični dosijei koji se nalaze u spisima predmeta", navodi se u zahtjevu za određivanje pritvora.

Prema dokumentu, informacije o kriminalnoj aktivnosti u ovom djelu došle su nakon telefonskih prisluškivanja.

"Transkripti telefonskog prisluškivanja optuženih, Dritona Spahiua, Floriana Sulejmanija, Naima Kryeziua, Seada Dermakua, Enisa Keke, Agrona Spahiua, Blenda Spahiua, Aljberta Takija, Shefika Sadikua, Fadila Spahiua, Blerima Spahiua, Fatmira Spahiua, Vigana Spahiua Alberta Sadikua. Izvještaji o primjeni mjera tajnog nadzora, video zapisi tih mjera, potvrde o zapleni predmeta, zapisnici sa FVA, fotografije sa lica mjesta" navodi Koha.

Za 30 krivičnih djela istražuje se 30 ljudi, od kojih 12 policajaca.

"Pravni osnov za pritvor iz člana 187, stav 1, je u težini krivičnih djela, kao i onih koji su umješani u ovaj krivično-pravni slučaj, jer u ovom slučaju uključuju policijske službenike koji su direktno ili indirektno umješani u ova krivična djela, i sa svojim postupcima ili propustima doprineli razvoju i procvatu negativnih pojava, kao što su krijumčarenje, korupcija, kockanje, prostitucija, upotreba opojnih supstanci, fizičko nasilje", navodi se u zahtjevu tužioca.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore