Od februara ove godine

Od februara ove godine, kada su ministarstva počela da se raspuštaju i spajaju u nova, oko 500 službenika ostalo je neraspoređeno. Sedam mjeseci kasnije, aktuelna vlada još uvijek nije donela podzakonski akt o tome kako i gde bi ovi javni službenici trebalo da budu preraspoređeni, piše Koha.

Javni službenici koji nisu premješteni na odgovarajuća radna mjesta u drugim ministarstvima su bez posla, ali istovremeno im država plaća oko 70 odsto osnovne plate i to će trajati godinu dana dok ne budu raspoređeni na nova radna mjesta, izveštava Koha.

U suprotnom, biće im ponuđeno da pređu na niže kategorije, ali za to je potreban njihov pristanak.

Uzimajući u obzir prosječnu platu državnih službenika oni su tokom sedam mjeseci državni budžet koštali oko milion eura, piše Koha.

Predsjednik Sindikata državnih službenika Mursel Zimeri, rekao je za Kohu da su obe vlade, i Kurtijeva i Hotijeva, saopštavale da će biti napravljena lista javnih službenika za preraspoređivanje u druga ministarstva, ali to se nije dogodilo.

Prema njegovim riječima, zbog situacije sa pandemijom ovo pitanje je zanemarivano i rješavanje nije prioritet sadašnje vlade.

Do sada je, zbog restrukturiranja Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine, iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja  301 državni službenik postavljen na ekvivalentna radna mjesta, a iz  Ministarstva za ekonomski razvoj 154 i 30 iz Ministarstva za inovacije i preduzetništvo.  

Koha je pitala Vladu Kosova, ali i druga ministarstva, o stvarnom broju državnih službenika koji su premješteni i onih čiji status nije riješen, ali nije dobila odgovor.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore