Bez preporuke ministra spoljnih poslova

Predsjednik Thaçi nastavlja da osporava odluke Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, odbijajući povlačenje diplomata kojima je mandat istekao i koji imaju problema sa zakonom. Početkom septembra predsjednik je nelegalno potpisao ukaz kojim se mandat generalnog konzula u Tirani, Halima Krasniqija, produžuje na još četiri godine.

Iako Predsjedništvo nije razjasnilo pravni osnov uredbe, Ministarstvo spoljnih poslova je reklo Kohi da su podnjeli zahtjev za povlačenje Krasniqija iz konzulata.
"Ministatvo spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo je u skladu sa rokovima i poštujući po zakonodavstvu na snazi, proslijedilo zahtjev Predsjedništvu za povlačenje iz misije generalnog konzula, gospodina Halima Krasniqija. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nije donjelo nijednu drugu odluku o predmetnom slučaju pa vas molimo da predsjedništvu uputite vaša pitanja“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Odluku o povlačenju Krasniqija doneo je 30. marta ove godine bivši ministar Glauk Konjufca. Ali je predsjednik odbio da donese odluku o povlačenju za vrijeme Konjufce, ali i nakon dolaska Melize Haradinaj na čelo Ministarstva.
Prema Zakonu o spoljnoj službi, imenovanje generalnih konzula vrši se ukazom predsjednika Republike Kosovo, na preporuku ministra spoljnih poslova. U slučaju Krasniqija, koji je brat sekretara vlade, Fitima Krasniqija, ova preporuka je izostala.
Prema zakonu, oni koji su imenovani na mjesto ambasadora i šefa misije, koji nisu vršioci dužnosti spoljne službe, služe samo jedan mandat, a po njegovom završetku Ministarstvo nema obavezu prema njima.
Na kraju prvog mandata, Krasniqija je optužio zvaničnik konzulata da ga je fizički napao, slučaj o kojem je izvjestila Koha Ditore.
Iako ministarstvo spoljnih poslova nije dalo razjašnjenje o epilogu ovog slučaja, Koha saznaje da je Disciplinska komisija zaključila slučaj iz tog razloga što oni ne mogu igrati ulogu Suda. Ali, tužba bivšeg zvaničnika konzulata takođe je podnjeta Osnovnom sudu u Prištini prije pet mjeseci. Koha je poslala upit ovoj instituciji o napretku u slučaju, ali odgovora nije bilo.
Zakon o službi u inostranstvu obavezuje na suspendovanje službenog lica sa rada "kada se protiv njega/nje pokrene krivični postupak, do donošenja konačne sudske odluke“.
Takođe, u članu 6, koji se bavi "Imenovanjem ambasadora i šefova misija“, zapisano je da ambasadori, generalni konzuli i drugi šefovi misija ne bi trebalo da budu pod istragom.
Halim Krasniqi je imenovan za generalnog konzula u Tirani 26. aprila 2016. godine, ukazom koji je potpisao predsjednik Hashim Thaçi, istog mjeseca kada je i imenovan za predsjednika države. Uredba je stupila na snagu na dan potpisivanja, uprkos činjenici da u to vrijeme nije bio formiran konzulat, dok je Krasniqi radio u okviru ambasade.