Specijalni izaslanik predsjednika Trumpa za dijalog

Specijalni izaslanik predsjednika Trumpa za dijalog Kosova i Srbije, Richard Grenell, stiže sutra na Kosovo zajedno sa još 13 američkih zvaničnika. Izvori Gazete Express nagovjestili su da je njegova posjeta usmjerena ka verifikaciji napretka u primeni sporazuma od 4. septembra u Bijeloj kući radi normalizacije ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije.

Glavna osoba koja posreduje u dijalogu između Kosova i Srbije, Richard Grenell, stiže sutra na Kosovo u posjetu radi primjene sporazuma postignutog u Bijeloj kući između Kosova i Srbije.

Grenell će na Kosovo doći sa još 13 američkih zvaničnika koji će predstaviti projekte za Kosovo i region u okviru sporazuma postignutog sa Srbijom.

Kosovo i Srbija su 4. septembra potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji koji se smatra historijskim zbog činjenice da otvara put za normalizaciju ekonomskih odnosa dve zemlje i otvara put za investicije u cijelom regionu, uključujući aputoputeve, željeznicu i gas.

Da Grenell sutra dolazi na Kosovo prethodno je javio i Indeksonline, takođe se pozivajući na svoje izvore.

Ovaj medij je ujedno saopštio da će Grenell „doneti dobre vijesti poput ukidanja američkih viza za stanovnike Kosova“.

Podsjetimo, zvanični Beograd je ubrzo nakon potpisivanja dokumenata u Vašingtonu najavio dolazak predstavnika američke Međunarodne korporacije za finasiranje razvoja (DFC) i otvaranje kancelarije ove korporacije u Beogradu za 21. septembar, tj. za sutra.

DFC, kao i Izvozno-uvozna banka potom su potpisale pisma o namerama sa predstavnicima Beograda i Prištine za finansiranje izgradnje „autoputa mira“, koji će povezati Niš i Prištinu.

Tada je ujedno i najavljeno da će krajem mjeseca zajedno sa delegacijom DFC-a, Beograd, ali i Prištinu posjetiti i delegacija Izvozno-uvozne banke, a upravo zbog realizacije ovog i drugih projekata.

Izvor: Gazeta Express/KoSSev