Izvršni direktor instituta

Kosovo ne bi trebalo da gubi energiju na inicijative koje nisu prioriteti na putu evropskih integracija, rekao je izvršni direktor instituta "Epic" Demush Shasha, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, mini-šengenska inicijativa ima niz nedostataka i nije uspjela da primjeni princip inkluzivnosti i vlasništva samih zemalja Zapadnog Balkana.

On podržava napore Kosova ka evropskim integracijama, navodeći, da inicijative poput "mini-Šengena“  mogu uspjeti ili kada sama zemlja pokaže volju i posvećenost u njenom sprovođenju, ili kada spoljni akter, SAD ili EU, pruži političku, institucionalnu i finansijsku podršku za određenu inicijativu.

Shasha navodi da ključni izazovi sa kojima se Kosovo suočava u procesu integracija nisu povezani sa "mini-Šengenom“.

"Kosovo na svom putu ka integraciji ima tri ključna prioriteta: dijalog sa Srbijom, saradnju sa Specijalnim sudom i vladavinu prava. Ništa se od toga ne odnosi na mini-šengensku inicijativu. Zbog toga treba naglasiti da Kosovo ne bi trebalo da gubi energiju inicijativama koje nisu prioriteti na našem putu integracije. S druge strane, smatram da inicijativa mini-Šengen pati od brojnih nedostataka. Prva je vezana za vlasništvo. Inicijativu su pokrenule samo tri od šest zemalja Zapadnog Balkana. Kao regionalna inicijativa od početka nije uspjela da primjeni princip uključivanja i vlasništva samih zemalja zapadnog Balkana“, rekao je Shasha.

Prema njegovim riječima, druga se tiče dupliranja Berlinskog procesa.

"Berlinski proces je stvoren kako bi pružio kišobran i politički zamah za postizanje ciljeva proglašenih mini-šengenskom inicijativom. Takođe treba imati na umu da važni lideri EU, poput kancelarke Merkel i predsjednika Macrona, učestvuju u berlinskom procesu, pa se logično postavlja pitanje zašto bi neko podržao paralelnu inicijativu, koja iz dijaloga isključuje lidere EU i efikasno podriva berlinski proces“, zapitao se on.

Navodi, da se treća odnosi na nedostatak jasnoće o ciljevima inicijative.

"Prošlo je godinu dana od pokretanja inicijative, a još uvijek nema političke i tehničke jasnoće koji su njeni konkretni ciljevi. Takođe treba napomenuti da regionu nisu potrebne nove inicijative, jer trenutno postoji oko 70 inicijativa za regionalnu saradnju. Ono što je regionu potrebno jeste politička volja za sprovođenje reformi na integracionom putu svake zemlje u regionu - a ne nove inicijative i sastanci“, smatra Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore