Do sada nije bilo gore

Mikrobiolog Lul Raka izjavio je da se sa porastom broja zaraženih kovidom-19 Kosovo nalazi u crvenoj zoni epidemije, da do sada nije bilo gore i da su u posljednje dvije nedjelje udvostručeni bolnički kapaciteti, objavio je Klan Kosova.

"Ove brojke pokazuju jedan od najgorih dana sa 16 smrtnih slučajeva, a od početka jula imamo ogroman porast broja zaraženih i naravno to za dva do tri puta povećava procenat pacijenata koji traže hospitalizaciju”, rekao je Raka.

Od ublažavanja mjera, dodao je Raka, dva su faktora koja su uticala na pogoršanje situacije, i to nepoštovanje preventivnih mjera (distanca i maske), kao i nedovoljan nadzor države.

"Nemamo vremena da se optužujemo. Uz ove brojke u trenutku kada je 16 porodica izgubilo svoje najmilije, ovaj alarm upozorava da svako mora da radi svoj posao", rekao je Raka i dodao da potpuna izolacija nije rješenje za sprečavanje širenja pandemije.

"Potpuna izolacija nije odgovor. Ako ne postoji stroga kontrola, imaćemo iste brojeve nakon svakog objavljivanja. Zbog toga je ovde potrebna neka vrsta ravnoteže”, rekao je on i dodao da je potrebno hitno doneti zakon o antikovidu, a dobra vijest je, kako je naveo, da je usvojen na prvom čitanju u parlamentu“.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova