Test sa regionom po principu reciprociteta

Kosovo u zadnjih nekoliko sedmica bilježi rekordan broj oboljelih od COVID-19 pa je Vlada Kosova u srijedu (29. jula) usvojila nove mjere u cilju spriječavanja širenja korona virusa.

Poslednjih dana brojka obolelih je prelazila 200, a testira se između 400 i 500 uzoraka. Od početka epidemije na Kosovu je ukupno registrovano 7.846 slučajeva inficiranih korona virusom, zabeleženo je 196 smrtnih slučajeva dok je izlečeno 4.267 pacijenata.
Većina iz paketa mera Vlade Kosova usvojenih 28. jula na predlog Nacionalnog instituta za javno zdravlje zapravo su već postojeće mere koje je Vlada uvela 13. jula. Novih mera je tek nekoliko i usvojene su, kako su u Vladi rekli, u cilju "suzbija širenje epidemije korona virusa".

Koje su nove mere?

U gradovima sa velikim brojem inficiranih osoba, Prištini, Uroševcu, Prizrenu, Vučitrnu, Južnoj Mitrovici, Gnjilanu, Kosovu Polju i Štrpcu do sada je bilo zabranjeno kretanje građana u periodu od 21 sat naveče do 5 sati ujutru.
Prema novim merama, kretanje građana se zabranjuje od 22.30 naveče do 5 sati ujutru, s tim što je zabrana kretanja uvedena i u Đakovici, Drenasu (Glogovcu) i Lipljanu.
Takođe, ugostiteljski objekti će moći da rade do 22.30 časova, za razliku od prethodnog perioda kada su ugostiteljski objekti na celoj teritoriji Kosova morali da zatvore svoje radnje do 21 čas.
Državnim i privatnim vrtićima će ponovo biti dozvoljen rad nakon procene i nadzora od strane opštinskih vlasti.
Novom odlukom Vlade Kosova dozvoljava se rad fitness klubova, te individualne sportske aktivnosti, a omogućen je i rad bazena na zatvorenom.
Jedna od novih mera u cilju sprečavanja širenja epidemije je da sve firme koje obezbeđuju javni prevoz (autobusi, kombi prevoznici, taksi vozila) rade sa ograničenim kapacitetom kada je u pitanju broj putnika, kako bi se obezbedila fizička distanca.

Koje su odluke reciklirane?

Mere već ranije donesene koje se ponavljaju u novoj odluci Vlade Kosova su obavezno nošenje maski i održavanje fizičke distance od dva metra.
Ponavljaju se i mere koje javne i privatne institucije obavezuju da obezbede dezinfekciona sredstva i maske za lice.
Ponavlja se zabrana okupljanje više od pet ljudi na javnim mestima, u trgovima, parkovima itd. Tu su i mere po pitanju zabrane rada stočnih i auto pijaca, kao i one koje se odnose na zabranu rekreativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti u zatvorenom i otvorenom prostoru.
Takođe, nova odluka Vlade zabranjuje održavanje bilo kakvih verskih ceremonija i aktivnosti, što je zabranjivala i odluka od 13. jula.
Ponavljaju se i mere koje se odnose na kretanje starijih osoba i građana sa hroničnim bolestima. Osove koje spadaju u ovu kategoriju mogu da se kreću u jutarnjem terminu od 5 do 10 sati i uveče od 18 do 21.

Test na COVID sa regionom, po principu reciprociteta

Ni mera po pitanju ulaska državljana iz regiona na Kosovo se ne razlikuje od ranije donesene, koja definiše da za državljane Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine važi reciprocitet.
Prema tom pravilu, Kosovo od državljana Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine zahteva negativan PCR test, jer se u tim državama takođe traži isto to za državljane Kosova.
Ministar zdravlja Armend Zemaj navodi da test nije potreban državljanima Albanije i Srbije, budući da ni državljanima Kosova nije potreban test za ulazak u te države.
Prema poslednjoj odluci Vlade za profesionalne prevoznike (vozače) iz navedenih zemalja nije potreban negativan PCR test za ulazak na teritoriju Kosova, pod uslovom da se poštuje protokol za međunarodni transport i organizovani prevoz autobusom. Međutim, oni su obavezni da potpišu izjavu da će napustiti teritoriju Kosova u roku od 5 sati a istu meru Vlada Kosova je donela i 13. jula.
Negativan PCR test nije potreban za strane diplomate iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine koje su akreditovane na Kosovu. Ista mera se odnosi i na diplomate koje dolaze iz Albanije i Srbije.
Inače, u poslednje vreme Kosovo beleži povećan broj inficiranih korona virusom.
Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova od 29. jula, u roku od 24 sata je registrovano još 194 slučaja korona virusa od ukupno uzeta 449 uzorka, čime se broj obolelih povećao na 7.846.
Zabeležena su i četiri smrtna slučajeva pa je ukupno 196 osoba preminulo od posledica korona virusa. Od početka epidemije je izlečeno i 4.267 pacijenata pa je aktivan broj slučajeva 3.383.