Nove mjere Vlade Kosova

Vlada Kosova donela je odluku koja se primjenjuje prema državama koje od građana Kosova zahtjevaju negativan test za kovid-19, prenosi Klan Kosova.

U odluci koju je sinoć donela vlada stoji da „svi građani Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koji uđu na teritoriju Kosova moraju posjedovati negativan test na koronavirus“, a prema navodima Klana Kosova, bilo je izuzetaka u primjeni ove odluke.

Kasnije je objavljeno da građani Albanije ne moraju pokazivati negativan test kada žele da uđu na Kosovo.

Jutros je došlo do konfuzije sa Albancima koji žive na jugu Srbije ali prema saznanjima Klana oni koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, ne moraju imati negativan test za ulazak na Kosovo dok će se za ostale građane Srbije to primjeniti.

Predsjednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafa rekao je da se mjere vlade Kosova neće odnositi na građane pomenutih gradova.

„Nove mjere Vlade Kosova: testiranje na kovid-19, ne odnosi se na građane Preševa, Bujanovca i Medveđe. Problemi jutros na prijelazima nastali su kao posljedica pogrešnog tumačenja Odluke Vlade Kosova. To znači da građani Doline mogu preći granicu sa Republikom Kosovo bez potrebe za testiranjem ili samoizolacijom. Međutim, tražimo od vas da poštujete pravila zdravstvenih stručnjaka: držite društvenu distancu, stavljate maske i održavate ličnu higijenu“, rekao je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova