Ne isključuje mogućnost potpunog karantina

Generalni direktor Univerzitetske bolnice i kliničke službe Kosova Valbon Krasniqi, izjavio je da je situacija sa pandemijom kovid-19 zabrinjavajuća i da porast broja zaraženih povećava pritisak na zdravstvene ustanove, objavila je Gazeta Express.

Prema njegovim riječima na Kosovu je hospitalizovano 600 pacijenata koji su na liječenju i ako se ova situacija nastavi ovim tempom, zdravstveni sistem imaće poteškoća oko osiguranja kreveta.

"Još uvijek je situacija pod kontrolom u pogledu obezbjeđivanja kreveta i pružanja zdravstvene zaštite, a trenutno govorimo da je više od 600 pacijenata hospitalizovano na Univerzitetskoj klinici u Prištini i u 7 regionalnih bolnica. Prije dvije nedjelje imali smo polovinu njih“, rekao je Krasniqi.

On je dodao da ako se slučajevi povećaju, ne isključuje mogućnost potpunog karantina, ali i da se ova mjera može primjeniti samo kada je Odbor eksperata i epidemiologa ocjene razumnom.

"Ove brojke su zabrinjavajuće i sada imamo skoro više od 200 slučajeva dnevno u dvije nedjelje pa je vlada, prema preporuci eksperata bila primorana da pooštri mjere koje moraju dati svoje rezultate“, rekao je on.

Tokom posljednja 24 sata na Kosovu registrovano je 237 slučajeva, dok je sedam pacijenata izgubilo život. Trend porasta posljednjih dvije nedjelje sa zabrinutošću prati vlada, koja je pozvala građane da poštuju mjere, održavaju distancu i koriste maske u zatvorenom prostoru.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express