Poslanik LDK

Poslanik LDK Frasher Demaj rekao je za KTV da bez pristanka opozicije ne može biti konačnog sporazuma sa Srbijom i naglasio da za pitanja od nacionalnog interesa pozicija i opozicije moraju naći zajednički jezik, prenosi Koha.

"Sve će biti transparentno i bez pristanka opozicije ne može biti konačnog dogovora. I Samoopredjeljenje i PDK su ozbiljni", rekao je Demaj i dodao da “sumnja u Srbiju, ali vjeruje u Sjedinjene Države i zemlje Evropske unije”.

Prema njegovim riječima, ukidanje takse i reciprociteta je izvršeno u dogovoru sa Sjedinjenim Državama, državama EU i Ujedinjenom Kraljevstvom i tako nešto nije na štetu kosovskih interesa.

Demaj smatra da "ako male države nisu saveznice sa velikim, nikada ne mogu ostvariti svoje interese, ni političke, ni ekonomske, ni geostrateške”.

"Kosovo nema perspektive bez Sjedinjenih Država, Britanije, Njemačke i drugih velikih zemalja", rekao je on i dodao da izostanak ratikifacije međunarodnih sporazuma u Skupštini može rezultirati gubitkom mnogih sredstava za Kosovo.

"Nažalost, nije bilo razumijevanja između vladajuće koalicije i opozicije. PDK i VV odbili su da glasaju o ovim međunarodnim sporazumima. Sada će, naravno, doći do šire rasprave kako bi se pronašao jezik kompromisa kako ne bismo izgubili ta sredstva, kada znamo situaciju u kojoj se nalazimo. Ekonomiji je potrebna finansijska infuzija. Država ima odgovornost i obaveze da se bavi i kovidom. Nadam se da će poslanici naći razloge i glasati za ove dogovore jer će ponovo doći u Skupštinu“, rekao je Demaj.

Prema njegovim riječima smijena Vjose Osmani sa mjesta zamjenika predsjednika LDK nastupila je nakon što je ona premašila svoje kompetencije u ovoj stranci.

Demaj kaže da je u LDK dozvoljeno drugačije mišljenje "ali da postoje dokumenti koji se moraju poštovati".

"Nisam učestvovao u glasanju za njeno razriješenje, ali želim da razjasnim svoj stav. Ja sam poslanik LDK.  Odluka većine u demokratiji se poštuje. Mišljenje većine uzima se kao odluka. Niko nas ne sprečava da razmišljamo drugačije. Moramo poštovati statut stranke. Čini mi se da je prekršila ovlašćenja kada nije glasala za odluke LDK", rekao je Demaj.

Po njegovim riječima, građani neće osuditi LDK zbog smjenjivanja Osmani i istakao da stranka ima stabilno biračko tijelo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore