Zbog kršenja poslovnika

Poslanik Samoopredjeljenja Artan Abrashi nazvao je na današnjoj sjednici vladu Avdullaha Hotija "beskorisnom vladom", a samog premijera "beskorisnim", zbog čega je šef poslaničke grupe LDK-a Arben Gashi zatražio da Abrashi napusti skupštinsku salu.

"Tražim izuzeće za poslanika Samoopredjeljenja Artana Abrashija, jer je prekršio poslovnik skupštine, vrijeđao je premijera, nazvao ga je Koti (na albanskom "beskoristan"). Dakle, sa pogrešnim imenom i prezimenom. Mora da se izvini ili da bude primoran da napusti salu", rekao je Gashi.

Poslanik Samoopredjeljenja je kazao da ga Gashi ne može ukloniti i da mu ne može zabraniti da priča.

U odbranu svog stranačkog kolege stao je i šef poslaničkog kluba Samoopredjeljenja Rexhep Selimi navodeći da riječ "koti" nije vanparlamentarni način izražavanja.

Rexhepi je naglasio da niko ne može odlučivati o tome da li će poslanici Samoopredjeljenja napustiti salu.

"Riječ "beskoristan" nije vanparlamentarni jezik i poslanik Abrashi je govorio veoma dobro, ohrabrujem ga da nastavi kao što je i započeo. Takođe, mislim da je aktuelna vlada ilegalna. Svaki put kada reagujete, ponavljaćemo to, a ne treba ni da pomislite da možete da izbacujete poslanika Samoopredjeljenja iz sale. Na to zaboravite“, poručio je Selimi.

Predsjednica Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da će od stručnih službi zatražiti razjašnjenje da li je "koti (beskoristan)" dozvoljena u parlamentu.

Predviđeno je da premijer Kosova Avdullah Hoti danas izvesti Skupštinu o dijalogu između Kosova i Srbije i o planu pred put u Vašington 27. juna.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express