Ratni zločin počinjen u Maloj Kruši 1999.

Darko Tasić, osuđen je na zatvorsku kaznu od 22 godine zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Maloj Kruši 1999.

Osnovni sud u Prizrenu proglasio je Tasića krivim po dvema tačkama optužnice zbog skrnavljenja tijela neidentifikovanih osoba, njihovog spaljivanja i bacanja u rijeku Drim.

Tasić je takođe proglašen krivim za događaje koji su se desili između 15. i 26. marta 1999. u Maloj Kruši gdje je kao član rezervnog sastava policije FRJ, u saučesništvu sa drugim osobama čiji identitet tek treba da se ustanovi, učestvovao u konfiskaciji imovine, pljački, ilegalnom i namjernom uništavanju imovine (paljenje kuće) što nije bilo opravdano vojnim dejstvima.

Suđenje Tasiću počelo je prije dvije godine i od onda je pod istragom, Darko Tasić je negirao krivicu i branio se ćutanjem.

Tokom izricanja presude, porodice žrtava stanovnika Male Kruše, protestovali su ispred suda. Rođaci žrtava su nosili fotografije voljenih ispred suda u Prizrenu, kao podsjetnik na zločine koji su počinjeni i poziv na okrivljujuću presudu.

Nakon donesene presude, ispred Osnovnog suda u Prizrenu došlo je do incidenta zbog nezadovoljstva donesenom presudom.

Izvor: Koha / Kossev