Konferencija poslije zajedničkog sastanka

Predsjednik Kosova Hahim Thaçi je, poslije sastanka sa predstavnikom EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, rekao da je zvaničan stav Kosova da u ovom procesu treba da se omogući vizna liberalizacija za građane Kosova i da pregovori treba da se okončaju obostarnim priznanjem.

“Kosovo ima  budućnost i alternativu da bude dio evropske porodice. Takođe smo razgovarali o obavezama koje će Lajčak imati po pitanju pregovora Kosova i Srbije. Svaki pokušaj koji vodi potpunoj normalizaciji između Kosova i Srbije je dobrodošao”, rekao je Thaçi.

"Naš zvanični stav je da Kosovu treba omogućiti liberalizaciju viza i što prije zaključi dogovor obostranim priznavanjem", naglasio je predsjednik Thaçi, na konferenciji za novinare nakon susreta sa Lajčakom.  

Sa druge strane, Lajčak je rekao da njegovo imenovanje pokazuje da je EU veoma ozbiljna kada su u pitanju regionalna pitanja.

„Nastavićemo da komuniciramo. Nastaviću da se sastajem sa drugim predstavnicima i nastaviću svoju posetu Srbiji", poručio je Lajčak.

"Evropa je veoma ozbiljna u vezi sa regionom i dijalogom između Kosova i Srbije i cilj postizanje sveobuhvatnog i dugoročnog sporazuma kojim će se riješiti svi sporovi između Kosova i Srbije", rekao je Lajčak.

"Očekujem da će dijalog biti uspješan", kazao je slovački diplomata.

"Sve što je postignuto u dijalogu rezultat je zajedničkog i bliskog rada SAD-a i EU. Upravo je to ambicija da moramo nastaviti na novi način i očekujemo vrlo blisku saradnju sa SAD", kazao je Lajčak.

Slovački diplomata sastaće se danas i sa predsjednicom parlamenta Vjosom Osmani i premijerom Avdullahom Hotijem.

Ovo je prva posjeta evropskog izaslanika Kosovu od preuzimanja dužnosti, a dolazi dan nakon što je američki izaslanik Richard Grenell najavio nastavak dijaloga za 27. jun u Vašingtonu.

Izvor: Kosovo Online