Sutradan prekršili dogovor

Predsjednica parlamenta Vjosa Osmani reagovala je nakon vijesti da se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio Alžiru što nije priznao Kosovo uz ocijenu da to pokazuje da Beograd nije prestao sa kampanjom o povlačenju priznanja Kosova, prenosi Koha.

Osmani je rekla da je ta izjava Dačića došla poslije izjava da će se sastanak u Vašingtonu održati nakon što Srbija obustavi kampanju za povlačenja priznanja i dodala:
"Dačić se danas zahvaljuje Alžiru što se suprotstavio nezavisnosti Kosova. Nisu li pristali da zaustave ove gluposti. To je pravo lice Srbije, jer u ponedjeljak su obećali SAD-u da će zaustaviti kampanju. U utorak su je nastavili".
Izaslanik američkog predsednika Donald Trumpa za dijalog o Kosovu i Srbiji, Richard Grenell, dobio je potvrdu od Prištine i Beograda da će se odazvati pozivu na sastanak u Vašingtonu, 27. juna kako bi stvorio prostor za pregovore.
Grenell je rekao da će Srbija zaustaviti svoju kampanju za povlačenja priznanja Kosova, dok Kosovo mora da odustane od svojih prijava za članstvo u međunarodnim organizacijama.
Danas se Dačić zahvalio Alžiru na principijelnom stavu nepriznavanja nezavisnosti Kosova.