Sastanak u Bijeloj kući

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi govorio je o pozivu izaslanika Richarda Grenella na razgovore u Bijeloj kući 27. juna.

Thaçi je na konferenciji za novinare rekao da sam poziv Grenella dokazuje podršku i posvećenost Sjedinjenih Američkih Država dijalogu Prištine i Beograda.
"Sjedinjene Države i naši drugi evropski saveznici spremni su da ulažu na Kosovo, u konsolidovano Kosovo kao nezavisna i evropska država. Ali to je istovremeno stabilnost regiona. To je važno za nastavak dijaloga i za odnose koje imaju Kosovo i Srbija. Stav SAD-a i poziv 27. juna na sastanak u Bijeloj kući pružaju nadu, optimizam i pouzdanje da će proces uspjeti. Budući da ovaj proces ima jasnu podršku Sjedinjenih Država, samog predsjednika Trumpa i upornost i odlučnost ambasadora Grenella", rekao je Thaçi.
Richard Grenell, specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije, objavio je da je od Vlada Kosova i Srbije dobio uvjeravanja da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.
Uz poruku "Sjajne vijesti" Grenell je, na Twitteru dodao, "kako bismo se 27. juna sastali u Vašingtonu, u Bijeloj kući, radi razgovora o dijalogu".