Uz primjenu zaštitnih mjera

Ministarstvo obrazovanja i nauke danas je održalo sastanak sa direktorima opštinskih direkcija za obrazovanje i direktorima odjeljenja Ministarstva obrazovanja i nauke.

Ministar Likaj informirao je sudionike o dvije donesene odluke da se obustavi pripremna nastava za Test postignuća u školama i organizacija online učenja (učenja na daljinu) za maturante, kao priprema za Maturski test.

Ministar je naglasio da su te odluke donesene u uskoj suradnji s MZ, NIJZ i Kolegijom opštinskih direktora obrazovanja, dok je naglasio da je današnji sastanak sazvan kako bi se predložila rješenja u vezi s održavanjem ova dva testa zbog rizika od širenja infekcije.

Likaj je spomenuo činjenicu da je danas Ministarstvo zdravlja objavilo 'Priručnik za zaštitu od širenja virusa COVID-19' i naglasio da se sve odluke koje se mogu donijeti moraju prilagoditi novim zahtjevima koji proizlaze iz ovog Priručnika i to da je vrijeme do datuma održavanja Testa postignuća vrlo kratko.

Međutim, direktori opštinskih direktorijata zatražili su održavanje Testa postignuća i na njihov zahtjev odlučeno je da se ovaj test održi, jer su direktori naveli da opštine imaju priliku primijeniti zaštitne mjere koje zahtijevaju nadležne institucije.

Tokom sastanka razgovarano je i o pripremi za Maturski test te o pripremi za početak nove školske godine, no zaključeno je da će se odluke donositi u skladu s pandemijskim okolnostima.